Fermenterad natto på torkade bönor

1 paket torkade bönor, 400-500 g (sojabönor, bruna, svarta eller vita bönor funkar fint)

0,5 dl avsvalnat kokvatten från bönorna (kranvatten funkar också).

1/2 litet paket natto, ca 25 g (finns i frysdisken i asiatiska butiker)

ev 1 tsk honung

Gör så här:

Blötlägg bönorna över natten. Ta fram den köpta natton från frysen, ställ den i kylen så att den tinar tills du ska använda den.

Nästa morgon: Skölj bönorna och häll på nytt vatten.

Koka dem långsamt tills de är mjuka, men ej går sönder.

Spara 1/2 dl av kokvattnet.

Bred ut bönorna i en ugnsform och låt dem svalna tills de är ljumna. Ta ungefär hälften av den köpta natton (exakt hur mycket du använder är inte så viktigt), blanda den i en skål tillsammans med avsvalnat bönvatten och honung. Fördela detta över de kokta bönorna och rör runt ordentligt så att alla bönor får lite natto på sig.

Lägg ett lager plastfolie över bönorna, det ska ligga tätt på bönorna. Stick ett antal hål i plasten med en nål. Lägg på ett lager plast till, denna gång över ugnsformens kanter (så att det blir ett litet mellanrum mellan de två plasterna). Stick även några hål i det.

Ställ hela formen på ett varmt ställe. Ett bra ställe kan vara skåpet ovanför kylskåpet, om du har ett sådant. För att skapa lite extra värme kan du ställa en kastrull med hett vatten med locket på bredvid ugnsformen. Du kan också ställa formen i ugnen med bara lampan på, och ugnsluckan lite på glänt.

Efter ett dygn ska natton vara klar. Då har bönorna slemmiga trådar runt sig och en doft av ammoniak, kaffe, kola och vanilj.

Förvara din natto i en burk i kylen. Den håller i  flera veckor.

När du ska äta: blanda med lite soja, senap och chilisås. Ät med ris och skivad vårlök.