Falun och Sollefteå

Nya regementen ska stärka förbindelser västerut

1:58 min

Sollefteå och Falun får tillbaka arméregementena som lades ner i början av 2000-talet. Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har enats om hur Försvarsmakten ska formeras när den ska växa de kommande åren.

– Det känns helt fantastiskt. Det är det absolut bästa som hänt i Sollefteå på över tre decennier, säger Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå.

Försvaret ska växa de kommande åren och sedan tidigare är det klart att en flygflottilj åter öppnar i Uppsala, ett amfibieregemente på västkusten, ett jägarregemente i Arvidsjaur och ett artilleriregemente i Kristinehamn.

I Falun och Sollefteå och ska 200-250 värnpliktiga utbildas per år. Sollefteå får också en mindre jägarenhet i Östersund. Etableringen inleds 2022.

Arméregementena kan framöver skydda vägarna från Oslo respektive Trondheim. Vid kris eller krig väntas USA-trupper väntas komma via hamnen i Trondheim, och det här är ett sätt säkra transport av Natostyrkor in i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S), betonar att säkerhetsläget är mer allvarligt.

– Det har försämrats. Vi har behov av att förstärka totalförsvaret, och då inte minst förbindelserna västerut. Då passar ett regemente i Sollefteå alldeles utmärkt in där, säger statsministern.

Även Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna stod bakom ett liknande förslag i försvarsberedningen, men partierna menar att det redan nu krävs besked om fortsatt höjd försvarsbudget även efter 2025. Regeringen och samarbetspartierna har hittills bara enats om höjningar fram till 2025.

Försvaret har varnat för ökade kostnader om fler regementen etableras på nya orter. Kristdemokraternas Mikael Oscarsson menar att problemet kan förvärras av att Sollefteåregementet nu föreslås delas i två.

– Försvarsberedningen pekade på Falun, och så sa vi antingen Östersund eller Sollefteå. När man säger båda orterna kommer det sannolikt kosta mer, och då blir det ju frågetecken kring finansieringen, säger Oscarsson (KD).