Förgiftad regimkritiker

EU:s utrikesministrar eniga – nya sanktioner mot Ryssland

1:57 min

EU:s utrikesministrar ger politiskt klartecken till sanktioner mot Ryssland efter mordförsöket på den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

– Det fanns stor enighet om att införa sanktioner med anledning av kemvapenattacken mot Navalnyj, så det arbetet sätter igång nu, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Något formellt beslut har ännu inte fattats, men det finns politiskt stöd från utrikesministrarna att införa sanktioner i form av inreseförbud och frysta tillgångar. Exakt vilka ryska personer man ska rikta sanktioner mot är oklart, men det ska nu utredas.

– Det är det man jobbar med nu i arbetsgrupperna som tar fram sanktioner. Det är också en rättssäkerhetsfråga när man inför sanktioner, man måste kontrollera det noga, säger Ann Linde.

Analyser från Sverige, Frankrike, Tyskland och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), visar alla att Navalnyj förgiftades av det ryska nervgiftet novitjok.

EU har tidigare krävt en oberoende utredning i Ryssland med internationella experter kring förgiftningen. Ryssland har inte gått med på det och därför valde utrikesministrarna på mötet här i Luxemburg att gå vidare i sanktionsarbetet.

När kommer vi se sanktioner mot Ryssland?

– Jag hoppas att det ska gå fort, säger Ann Linde.

Däremot blev det inga nya besked idag om utökade sanktioner mot Belarus. EU införde sanktioner mot ett 40-tal personer i Belarus för 10 dagar sedan. Frågan i dag var om man skulle utöka dem och framförallt om EU skulle rikta sanktioner mot president Lukasjenko.

I slutsatserna efter mötet skriver man att EU är redo att införa nya sanktioner mot Lukasjenko om läget inte förbättras.

Enligt Ann Linde vill också utrikesministrarna införa sanktioner mot Lukasjenko, även om beslutet inte fattades idag.

– Där var vi också eniga om en ytterligare listning av personer på sanktionslistan, och jag uppfattade att det fanns enighet om Lukasjenko, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).