Vapenhandel

Ann Linde: Chockerande uppgifter om Nordkorea

1:04 min

Utrikesminister Ann Linde (S) är djupt oroad över de uppgifter som kommer fram i dokumentären Mullvaden, som visar att Nordkorea kringgår sanktioner för att sälja vapen. Tillsammans med sin danska utrikesministerkollega vill hon nu ta upp frågan i FN och EU.

I Dokument Utifrån-dokumentären, som visas på SVT, har danske Ulrich Larsen under tio års tid infiltrerat den internationella nordkoreanska vänskapsföreningen KFA. Med hjälp av en vän som spelar affärsman genomförs hemliga vapenhandelsmöten, bland annat på den nordkoreanska ambassaden i Stockholm.

Affärerna presenteras som exempel på hur Nordkorea kringgår internationella sanktioner för att sälja militär utrustning till andra länder.

Med anledning av de nya uppgifterna vill nu utrikesminister Ann Linde (S), tillsammans med Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod, lyfta frågan i FN:s sanktionskommitté.

– Det är chockerande uppgifter som framkommer. Det är därför jag och den danske utrikesministern har reagerat så starkt som vi gjort. Vi kommer att informera FN:s sanktionskommitté om det som kommit fram. Vi kommer också ta upp frågan i EU, säger Linde.

Ser du framför dig ytterligare sanktioner mot Nordkorea med anledning av det här?

– Vi får titta på det. Vi har ju redan sanktioner från EU och från FN. Nu tar vi först upp det med FN:s sanktionskommitté och sedan med EU. Sedan får vi se vad nästa steg blir.