Hotar med sanktioner

Linde om mötet med Turkiet: ”Ska säga precis vad vi tycker”

1:51 min

Relationen mellan EU och Turkiet blir allt mer ansträngd och EU har hotat landet med sanktioner. Därför väntas ett spänt möte i morgon, när Sveriges utrikesminister träffar sin turkiska motpart i Ankara.

– Vi behöver prata med Turkiet direkt. Jag kommer säga rakt ut precis vad vi tycker när det gäller att journalister, aktivister för mänskliga rättigheter, fackliga aktivister, politisk opposition och kurdledare fängslats. Det inte är acceptabelt, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Förutom mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper är agendan full av konflikter när utrikesministern träffar sin turkiska motpart Mevlüt Çavuşoğlu i morgon.

De båda ska bland annat diskutera striderna mellan Azerbajdzjan och Armenien i Nagorno-Karabach, där Turkiet står på Azerbadjans sida och där landet anklagas för att bidra med legosoldater från Syrien.

Linde och Çavuşoğlu ska också prata om Östra Medelhavet där Turkiet borrar efter olja och gas i vatten som Grekland och Cypern anser tillhöra dem.

De senaste veckorna har läget lugnat sig något där, sedan man fått igång dialog mellan parterna och Turkiet tagit hem ett utav forskningsfartygen. Men häromdagen kom beskedet om att fartyget skickas ut igen vilket EU, Grekland och Cypern ser som en ny provokation från den turkiska sidan.

På grund av borrningarna vilar hot om EU-sanktioner mot Turkiet. På toppmötet för tio dagar sedan sa EUs ledare att man är redo att använda alla tillgängliga medel, inklusive sanktioner, om inte Turkiet backar och det sker en nedtrappning i konflikten.

Det är alltså tuffa diskussioner som väntar, och Linde ser framför sig ett så kallat ärligt och rättframt möte.

– Jag har haft bilateralt möte med min turkiske kollega tidigare. Det var, som vi säger på diplomatspråk, ”open and frank”. Så jag förväntar mig inget annat än att detta också kommer bli det.

Vid sidan av mötet kommer utrikesministern också träffa företrädare från oppositionen, bland annat partiledarna för det pro-kurdiska partiet HDP, vars tidigare partiledare sitter fängslade, samt flera intresseorganisationer.