Kroppen

Den tiden på dygnet presterar elitsimmare bäst

1:57 min

Prestationen för simmare på elitnivå skiljer sig åt beroende på vilken tid på dygnet tävlingen genomförs. Det enligt en ny studie från University of Groningen.

I studien forskarna har analyserat 144 olympiska simmares resultat i försöksheat, semifinal och final. De har sedan jämfört prestationen mot vilken tid på dygnet de tävlade.

Man kunde då se att simmarna var som bäst på eftermiddagen, runt klockan fem. Effekten av vilken tid på dagen man tävlade, var ofta större än skillnaden mellan de individuella atleterna.

Det här kan förstås delvis förklaras genom att försöksheat, som ofta går lite saktare, läggs på förmiddagen, och att de snabba finalerna, när atleterna tar i för kung och fosterland, ofta går på eftermiddagen.

– Just de här simmarna behöver ju inte ta ut sig speciellt mycket i försöksloppen, så antagligen bli skillnaderna över dygnet större än vad de egentligen är, säger Mikael Mattson, idrottsfysiolog på karolinska institutet och Blekinge tekniska högskola. 

Men ett av de undersökta åren, i Peking 2008, vände arrangörerna på det hela för att anpassa sig till medias sändningstider. Då gick försöksheat på eftermiddagen och finalerna på morgonen därefter, och då blev plötsligt skillnaderna i snabbhet mellan de olika loppen mindre, vilket tyder på att tid på dagen ändå spelar roll när det kommer till idrottsprestation. 

– Det beror på att vi har en dygnsrytm som gör att många hormoner förändras över dygnet. Vi är helt enkelt programmerade för att vila, ta det lugnt och ladda upp över natten. Och vi är programmerade för att använda energi, jobba och ta i under dagtid. Vi är helt enkelt skapta för olika saker olika tider på dygnet, säger idrottsfysiolog Mikael Mattson.

Källa: R. Lok et al, 2020. Gold, silver or bronze: circadian
variation strongly afects performance in Olympic athletes. Scientific reports. Doi: 10.1038/s41598-020-72573-8