Sudan

Kontantstöd via mobilen till sudaneser

1:44 min

I Sudan har coronapandemin och omfattande översvämningar förvärrat läget dramatiskt för landets redan utsatta befolkning. För att lindra nöden bidrar nu Sverige med kontantstöd som ska gå direkt till människor via mobiltelefonen.

Tre decennier av militärdiktatur, krig och konflikter har inneburit ett enormt lidande för Sudans befolkning och drivit landets ekonomi i botten. Efter att diktatorn Omar al-Bashir störtades förra året försöker nu en civilledd övergångsregering genomföra nödvändiga reformer. På kort sikt kommer de att göra den ekonomiska situationen ännu värre.

– Därför behövs akut stöd, som en slags krockkudde, säger Anna Saleem Högberg, biståndschef på Sveriges ambassad i Khartoum.

Sverige deltar tillsammans med flera länder i biståndsprogrammet som leds av Världsbanken. Under ett år ska kontantstöd motsvarande 5 dollar per person varje månad föras över direkt till mottagarnas mobiltelefoner. Så räknar man med att nå 80 procent av Sudans drygt 40 miljoner invånare.

Genom att ge pengarna direkt till människor kan även ett litet belopp få stor betydelse, enligt biståndsorganisationen Sida. Utan mellanhänder minskar risken för korruption och pengarna används mer effektivt när mottagarna själva avgör vad de ska gå till, exempelvis mat, hyra eller skolavgifter.

Programmet är begränsat till ett år och stödet täcker bara en del av de stora hjälpbehoven. På några få år har de fattiga i Sudan blivit ännu fattigare och antalet har mer än fördubblats, från fem till drygt elva miljoner fattiga människor.

Insatsen ses som ett viktigt stöd på den svåra vägen mot demokrati efter decennier av vanstyre och internationell isolering. Ett syfte är just också att förhindra att de gamla krafterna återvänder till makten.

– Risken finns hela tiden. Den gamla regimen är inte långt borta. Om människor upplever att det blir värre under det som de ville skulle bli bättre så får ju gamla regimkrafter energi ur det. Det är en fara, säger Anna Saleem Högberg, biståndschef på Sveriges ambassad i Sudans huvudstad Khartoum.