Detaljrikt och lagom gripande i "Vinterfjäril"

1:27 min
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

I boken följer vi Shirin som gifts bort mot sin vilja och som nu tvingas fly från ett äktenskap kantat av droger och våld. Hennes man Jamshid är en allt annat än trevlig typ, ärrad av sin tid vid krigsfronten, och för sin dotter Leylas skull måste hon lämna honom. Men det blir inte helt lätt - en kvinna kan inte bara lämna sin man hursomhelst.

Zinat Pirzadeh har ett rikt språk och sinne för detaljer. Målande beskrivningar av en maträtt, ett landskap eller en bazar gör att man hela tiden känner att man är mitt i berättelsen. Huvuddelen av handlingen utspelar sig strax efter iranska revolutionen - men ibland får vi också tillbakablickar och magiska anekdoter från Shirins barndom. På så sätt lär man känna både karaktären och får lära sig om Irans nutidshistoria.

Om jag ska klaga på något så är det att de enstaka bitarna skrivna ur Shirins mormors och mans perspektiv känns lite inslängda på måfå och lika gärna kunde ha skippats. Men annars är det en gripande historia, samtidigt som man inte kommer sådär nära så att det gör ont.