Astrid Lindgrens oläsbara originalmanus ska nu avkodas

1:49 min

Eftersom Astrid Lindgren stenograferade sina originalmanus har kulturskatten varit otillgänglig i decennier. Nu ska stenografer och datavetare tillsammans knäcka "krumelunserna".

- I många år har det sagts att Astrid Lindgrens stenografiska kod behöver knäckas för att Astrid Lindgren-forskningen ska kunna komma framåt. Men tittar man på hennes manuskript, då ser man bara, med Astrid Lindgrens egna ord: krumelunser, säger, litteraturvetaren Malin Nauwerck som leder arbetet med att avkoda manusen.

Runt 700 stenogramblock ska avkodas och digitaliseras efter decennier på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Förhoppningen är att Astrid Lindgrens kreativa skrivprocesser ska avslöjas för världen.

Projektet förenar humaniora och datavetenskap. Genom att bjuda in stenografer, varav dom flesta är pensionärer idag, hoppas Malin Nauwerck få hjälp att avkoda en tillräcklig textmassa för att algoritmerna sen ska kunna ta över.

- Jag tror att vi får passa på, för det är en generation som kanske inte är helt pigg så länge till. Sedan finns det personer som lär sig stenografi som unga, det kommer nya hela tiden, men det blir ju mer och mer av en hobbyverksamhet än en yrkesfärdighet, säger Malin Nauwerck.