LSS-boende

Våld mot funktionsnedsatta på LSS-boende

3:18 min
  • På fyra av tio LSS-boenden förekom våld eller liknande år 2018.
  • FUB kräver nu att personal som jobbar på LSS-boenden måste kunna mer om dem som bor där.
  • "Tyvärr är det ett ju ett problem att cheferna har allt för många olika sorters verksamheter under sig", säger Eva Borgström på FUB. 

För en tid sedan blev det känt att personal på ett LSS-boende i Kungsbacka i Halland hade betett sig illa och kränkt Dick Nord som bodde där.

Vi på Klartext har berättat om det här tidigare, och nu i kväll handlar också TV-programmet Uppdrag granskning om vad som hänt.

Föreningen FUB arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska få ett bra liv. Och de tycker att det är bra att TV, radio och tidningar berättar om fallet. Det säger Eva Borgström på FUB:

– Det kan förhoppningsvis leda till att politikerna, och även allmänheten, får upp ögonen för hur det faktiskt kan se ut på en LSS-bostad. Och förhoppningsvis så kan det också då komma krav på utbildning hos personalen då, och att man begränsar antalet verksamheter för cheferna. Sen hoppas jag på att det ska lösa sig för Dick Nord!

Vet ni på FUB hur vanligt det är med våld på landets gruppbostäder?
– Ja, enligt Sveriges Kommuner och regioner, SKR, så förekom det på fyra av tio LSS-bostäder år 2018.

"Personer som bor i en LSS-bostad kunna känna sig trygga i sitt eget hem."

Och vad tänker ni om det?
– Ja, det är helt oacceptabelt. Naturligtvis ska ju personer som bor i en LSS-bostad kunna känna sig trygga i sitt eget hem, säger Eva Borgström.

För att få slut på våld och hot på landets LSS-bostäder vill FUB ha flera förändringar. De vill att personalen ska veta hur de ska ge stöd och hjälp enligt lagen. Personalen ska ha kunskap om hur det är att ha en intellektuell funktionsnedsättning eller autism. FUB vill också att personalen kan prata med de boende på olika sätt, till exempel att de använder teckenspråk eller bilder som stöd.

FUB vill att personalen ska lära sig mer

I dag måste inte LSS-personalen kunna de här sakerna. Därför vill FUB att man ska göra en regel, så att personalen måste lära sig detta för att få jobba på en LSS-bostad:

– Det innebär ju naturligtvis att personalen har rätt kompetens och det kommer säkert också höja statusen för yrket och kanske också lönen och göra det mer attraktivt att jobba i LSS-verksamhet, säger Eva Borgström på FUB.

FUB tycker att felet för att det blir våld och liknande på LSS-boenden ligger hos cheferna, som har för dålig koll på vad som händer på de boenden som de har ansvar för:
– Tyvärr är det ett ju ett problem att cheferna har allt för många olika sorters verksamheter under sig.

Eva Borgström säger att en person kan vara chef för upp till sex-sju olika boenden eller liknande.

"Det handlar om pengar."

– Så det är ett jättestort problem. Men det är klart att det här handlar om pengar. Men ytterst är det naturligtvis ett ansvar då på politikerna också i kommunen. Så klart, säger Eva Borgström till Klartext.