Krav från grannsamebyar: Girjasdomen ska omfatta oss också

Girjas samebys grannsamebyar i Gällivare kommun, Baste och Unna Tjerusj, har i en skrivelse till näringsdepartementet bett om ett möte för att redovisa att man anser att domen i girjasmålet omfattar även deras samebyar.

- Girjasdomen visar att Girjas sameby innehar rätten att förvalta jakt och fiske på samebyns mark och det historiska materialet som ligger till grund för domen, den berör också våra marker. Så vi menar att staten just nu olagligt förvaltar jakten och fisket på våra marker och det vill vi rätta till, säger Helena Omma från Unna Tjerusj.

Den här domen berör endast Girjas sameby, hur kan ni då hävda att det berör både Baste och Unna Tjerusj?

- Ja, domen gäller endast Girjas sameby men det är endast Girjas som är prövade men det historiska materialet som ligger till grund för domen, det berör också våra samebyar, svarar Helena Omma.

I januari kom domen i det så kallade girjasmålet från Högsta domstolen att Girjas sameby har ensamrätt att förvalta jakt och fiske på samebyns marker ovan odlingsgränsen. Grannsamebyarna har noggrant följt hela rättsprocessen och ser att nu är det dags att gå ett steg längre.

- Samebyarna måste lyfta rättsfrågorna för nu är det så mycket intrång och vi måste på alla sätt stärka våra rättigheter, även om vi samer själva vet att det är våra rättigheter. Även om det stadgas i konventioner och deklarationer att vi samer har dessa rättigheter till våra marker och näringar, så är det inte tillräckligt. Vi måste arbeta mot det att stärka våra rättigheter och det här är en del av det, säger Gudrun Kuhmunen från Baste sameby.

Sameradion & SVT Sápmi har inte nått ansvarig minister för en kommentar men samebyarna har fått bekräftelse på att skrivelsen är inkommen och departementet söker en passande mötestid.

Tror ni på att staten godtar samebyarnas hävdande?

- Ja, om staten ska följa girjasdomen och resultatet av den, då måste de godta det. Det är väldigt tydligt från vår sida, säger Helena Omma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio