Krav på omstart av USA:s miljömyndighet

2:00 min

Tidigare chefer och hundratals före detta anställda vid USA:s miljömyndighet EPA kräver att myndigheten startas om efter valet. Bakgrunden är att 900 forskare försvunnit från myndigheten under Trumps tid som president och mängder med miljölagstiftning har försvagats eller rivits upp.

- Från allra första början under Trump har forskning svartmålats. Budskapet är att forskning inte längre spelar någon roll, säger Christine Todd Whitman, tidigare republikansk guvernör och högsta chef för EPA under president Bush den yngre.

I dag är hon en av mer än 500 tidigare EPA-anställda, med företrädare från båda de politiska partierna, som tillsammans tagit fram en flera hundra sidor lång plan för hur myndigheten efter valet ska kunna startas om.

Bland annat finns idéer för hur myndigheten i framtiden ska kunna skyddas mot politiskt inflytande och säkerställa att forskning ligger till grund när nya miljölagar utformas.

- Det är ett försök att få tillbaka det som många av oss jobbat hela våra yrkesliv med att ta fram, säger Betsy Southerland, en annan tidigare chef på EPA.

Men den nuvarande EPA-ledningen, som leds av en före detta kollobbyist, har svarat att de är stolta över vad de gjort för att hantera de miljöproblem som drabbar USA:s befolkning.