Ekonomi

Volvo: Vi klarar EU:s nya bilkrav

2:00 min

Biltillverkaren Volvo Cars kommer att nå EU:s hårdare utsläppskrav för nya bilar i år, säger nu Europachefen Björn Annwall till Ekot. Därmed behöver Volvo inte betala stora böter, utan kan i stället komma att tjäna pengar på att man klarar kravet.

– Vi är säkra på att vi kommer att nå kravet som Volvo har på sig. Vi ser det som en självklarhet att vi ska nå de lagliga målen vad gäller hållbarhet. Det är en hederssak för oss, säger Björn Annwall, chef för EMEA på Volvo Cars, till Ekot.

I år införs nya hårdare utsläppskrav för nya bilar inom EU. Utsläppen av koldioxid ska minskas och om biltillverkarna inte når de kravet väntar stora böter.

För Volvo Cars del ökar försäljningen av laddhybrider kraftigt i år, bilar som generellt släpper ut mindre koldioxid än rena bensin- och dieselbilar. Det en av anledningarna till att företaget nu klarar det nya EU-kravet, säger Björn Annwall.

– Vi har en enormt stark efterfrågan på våra plug in-hybrider. De har mer än fördubblats sedan förra året. Vi ligger nu på att en dryg tredjedel av vår försäljning i Europa är plug in-hybrider. Det är till och med mer än så i Sverige, säger han till Ekot.

Att överträffa kraven kan bli en ekonomisk vinst för Volvo. Förutom att företaget slipper betala dryga böter finns då också möjligheten att, förenklat, sälja "utsläppsrätter eller krediter" till andra biltillverkare, som inte ser ut att nå målet.

På så sätt kan Volvo få in pengar, samtidigt som en annan biltillverkare får hjälp att klara kraven.

– I och med att vi kommer att överträffa de krav som ställs så finns det en möjlighet att sälja krediter, men vi har inte tagit något beslut än hur vi ska hantera dem. Vi återkommer när och om det blir så, säger Europachefen Björn Annwall till Ekot.

Organisationen Transport & Environment har nyligen släppt en rapport där man konstaterar att Volvo Cars är en av de biltillverkare som ligger bäst till för att nå, och överträffa, kravet.

Analytikern Lucien Mathieu spekulerar i att det kan bli en affär mellan tyska jätten Daimler, som tillverkar Mercedes, och Volvo. Där Daimler betalar Volvo för att gå samman kring utsläppskraven, eftersom båda har kinesiska Geely som ägare. Daimler ligger just nu lägre ifrån att nå kravet, enligt organisationen.

– Biltillverkare har möjligheten att samarbeta med andra biltillverkare fram till årsskiftet. Vi kan tänka oss ett scenario där Daimler kan gå ihop med Volvo, med tanke på att Daimler delvis är ägd av den kinesiska biltillverkaren Geely, som är ensam ägare av Volvo, sade Mathieu under en presentation av rapporten.