Sålde medborgarskap

Cypern sätter stopp för ”gyllene pass”

2:00 min

Cypern stoppar från och med den 1 november möjligheten att tilldelas medborgarskap i Cypern genom investeringar i landet. Det hårt kritiserade förfarandet har inneburit att rika personer i realiteten kunnat köpa sig medborgarskap i Cypern, och därmed i EU.

Beskedet från Cyperns regering att stoppa försäljningen av medborgarskap kommer efter ett avslöjande av tv-kanalen Al Jazeera i går.

Al Jazeera kunde avslöja hur flera högt uppsatta cypriotiska politiker förhandlade om att sälja ett medborgarskap till en kriminellt belastad kinesisk man, trots att det egentligen är olagligt att sälja pass till kriminella.

Men den kinesiske mannen fanns inte, han var påhittad av Al-Jazeera, som smygfilmade alltihop. En av politikerna som smygfilmades var talmannen i Cyperns parlament, Demetris Syllouris, som tror att han pratar med den kinesiske mannens representant.

– Säg åt honom, utan att nämna mitt namn, att han kommer att ha fullt stöd från Cypern, säger Syllouris rakt in i den dolda kameran.

Syllouris har nu meddelat att han tillfälligt träder tillbaka från sin tjänst, till dess att en officiell utredning är klar.

Gyllene pass, har de kommit att kallas, de cypriotiska medborgarskap som i stort sett vem som helst – med tillräckligt med pengar – i praktiken kunnat köpa.

Investera två miljoner euro, ungefär 20 miljoner svenska kronor, i Cypern och du har belönats med ett medborgarskap i Cypern och därmed i EU. Sedan 2013 har Cypern tjänat motsvarande cirka 70 miljarder kronor på passförsäljningen.

Al Jazeera avslöjade redan i augusti att Cypern på det här viset sålt EU-medborgarskap till en mängd personer dömda eller misstänkta för bland annat penningtvätt och korruption.

Mellan 2017 och 2019 såldes över 2 500 medborgarskap till personer som Al Jazeera klassar som högriskindivider.

Listan innehåller bland annat ryska oligarker, korrupta kinesiska och indiska affärsmän, en sydamerikansk bankman som av USA anklagas för svindel på över två miljarder dollar, och en släkting till Osama bin Laden.