Coronakrisen

Hot om misstroende efter finländskt munskyddsbråk

1:51 min

Debatten om munskydd har blivit en politisk stridsfråga i Finland. Oppositionella Samlingspartiet anklagar nu regeringen för politisk styrning, efter att man i våras valde att inte rekommendera att använda munskydd. Detta trots att experter på THL, Institutet för hälsa och välfärd, sade att det fanns fördelar med att göra det. Nu vill Samlingspartiet rösta om förtroendet för omsorgsministern Krista Kiuru.

– Det ser ut som att regeringen ville ge en bild av att det inte var till någon nytta att använda munskydd, säger Sari Multala, riksdagsledamot för Samlingspartiet som står bakom förslaget att väcka misstroende mot Socialdemokratiska familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Trots att flera experter pekade på att det fanns nytta med att använda munskydd, valde regeringen att inte rekommendera folk att göra det, dessutom tog man inte experternas råd på allvar, menar hon.

Men regeringen menar att kritiken är ogrundad. Anledningen till att man valde att inte rekommendera munskydd i våras var för att det rådde brist på dem, det hade varit oansvarigt att rekommendera något som alla inte kan köpa, sa statsministern Sanna Marin på en utfrågning i riksdagen om de senaste anklagelserna.

Det är för första gången sedan pandemiutbrottet som regeringen och oppositionen tar strid om en fråga på det här sättet. Under hela våren och sommaren har det i princip varit stillestånd – fram tills nu.

Munskyddsfrågan har varit kontroversiell under våren och sommaren, men mindre kritik har hörts sedan THL, Institutet för hälsa och välfärd, i augusti rekommenderade finländare att använda det.

Men trots rekommendationen är det långt ifrån alla som gör det, och det är regeringens fel, anser Sari Multala.

– Det finns fortfarande många som inte använder munskydd fast man rekommenderat det. En anledning till det är att regeringen inte ville säga i våras att det fanns nytta med att använda munskydd.

I morgon ska riksdagen rösta om förtroendet för ministern Krista Kiuru. I och med att regeringspartierna har majoritet är det osannolikt att hon fälls.

Samtliga regeringspartier, liksom statsministern Sanna Marin, har uttryckt fortsatt förtroende för Kiuru.