Gravfrid

Regeringen öppnar för att dyka vid Estonia

2:03 min

Regeringen har svängt och öppnar nu för att det kan komma att genomföras nya dykningar vid Estonias förlisningsplats. Orsaken är det tidigare okända hål som upptäckts i fartygets skrov.

Så sent som för en vecka sedan sa Stefan Löfven vid en pressträff klart nej till att ändra gravfridslagen. Nu svänger han och öppnar för att det kan komma att göras om haverikommissionerna tillsammans kommer fram att det behöver göras ytterligare undersökningar av Estonias vrak för att få veta mer om det tidigare okända hål som filmats i dokumentärfilmen på tv-kanalen D-play.

– Det är en svår avvägning att göra. Å ena sidan respekten för kvarlevorna i havet, och naturligtvis att få reda på så mycket som möjligt, säger statsminister Stefan Löfven.

Estland har tryckt på för att få Sverige och Finland att agera snabbt. Senast i helgen hade inrikesminister Mikael Damberg samtal i frågan.

Men den svenska regeringen vill alltså först avvakta vad haverikommissionerna kommer fram till. Men skulle dom säga att dykningar behövs är regeringen beredd att ändra i gravfridslagen som förbjuder dykningar på förlisningsplatsen, och även i det internationella avtal som reglerar gravfriden, säger inrikesminister Mikael Damberg:

– Vi vill ha klarhet i det här, vad som åstadkom hålet i skrovet på Estonia, det är vi skyldiga de anhöriga men också för att skapa trygghet i att vi utreder olyckor på ett seriöst sätt i Sverige.