Thailand

Undantagstillstånd införs i Bangkok

1:53 min

I Thailand har regeringen infört undantagstillstånd i huvudstaden Bangkok för att få stopp på den senaste tidens anti-regeringsprotester. I stort sett alla ledare för de studentledda demonstrationerna har nu gripits. Regeringen förbjuder samtidigt media från att publicera och rapportera om nyheter som kan påverka landets interna säkerhet.

Studentledaren Panusaya förs bort av thailändsk polis. Det var tidigt i morse lokal tid som hon greps i sitt hem efter ännu en dag av regeringskritiska demonstrationer i Bangkok. Panusaya är en av runt tjugo studentledare som arresterats de senaste dagarna.

I går stod den 22-åriga Panusaya längst fram vid demonstrationen och upprepade kraven på regeringens avgång, en ny konstitution som minskar militärens politiska makt och reformer av monarkin. Nästan alla av de gripna studentledarna sitter nu häktade i väntan på rättegång utan möjlighet att släppas. Alla är dom på ett eller annat sätt anklagade för att ha brutit mot landets majestätslag som kan ge 15 års fängelse.

Vid gårdagens demonstration lyckades tiotusentals demonstranter, efter flera rundor av förhandlande med polisen, nå fram till premiärministerns kontor där dom slog läger för att sätta press på premiärminister General Prayut Chan Oo Cha. Det som troligen fått regeringen att slå tillbaka mot demonstranterna är kravet på reformer för monarkin.
Under natten har polis skingrat demonstranterna och det råder nu totalt förbud mot demonstrationer och folksamlingar större än 4 personer i Bangkok.

Enligt undantagstillståndet förbjuder regeringen också media att citat "publicera nyheter och information som innehåller uppgifter som kan skapa rädsla eller avsiktligt förvanska fakta, vilket skapar missförstånd och som påverkar nationell säkerhet, fred och ordning." Slut citat.

Det betyder att regeringen har satt en munkavle på media att rapportera om protesterna och att man på så sätt också kan slå till mot de som publicerar regeringskritiska inlägg på nätet.
Regeringen införa åtgärderna för att snabbt och effektivt skapa lugn och ordning enligt kanal 5 som är militärens egen Tv-kanal.