Här kan du läsa programmet

Här kan du läsa "Jakten på en bättre hälsa del 2: Torrfasta". Om du hellre vill lyssna gör du det här.

Jakten på en bättre hälsa del 2: Torrfasta

– Tredje dagen hade jag ju inget saliv kvar.

Monica ville ha en förändring och blev rekommenderad att leva på endast luft.

– Och fjärde dagen så ramlade jag ihop bara.

Kaliber fortsätter granskningen av de extrema fastornas intåg i människors önskan om ett hälsosammare liv. Om hälsoråd på nätet och vilka konsekvenser de får. I det här avsnittet ska det handla torrfasta, att bara leva på luft.

Reportrar är Clara Lowden och Stina Näslund.

Från YouTube:

”It protects you from heart attacks, cancer, diabetes, also stops your aging process”

Det finns dem som dragit trenden med fasta till sin spets. Dem som under fastan varken dricker eller äter. Som lever på luft, ibland i flera dagar. Det kallas torrfasta och fenomenet sprids på nätet.

”In this video Im gonna talk about how to start a dry fast, no food, no water.”

På Youtube tipsar folk om den här fastan, som sägs ge samma effekter som vattenfasta, men mycket snabbare.

”Its partikulary impactful in the immune system”

Även här i Sverige tipsas det om torrfasta. På en svensk hemsida kan man läsa:

”Vid torrfasta släpps ännu mer stamceller ut i blodet än normalt, ett faktum som har bevisats vetenskapligt.”

”Varje dag med torrfasta sägs motsvara 3 dagar av en vattenfasta vad gäller avgiftning, så du åstadkommer mycket mer på kortare tid.”

Vi kommer återkomma till den hemsidan senare i programmet.

En av de stora svenska hälsoprofiler som skrivit om torrfasta på sin hälsoblogg heter Sanna Ehdin. Hon kallar sig doktor Sanna, har en doktorstitel i immunteknologi. Hon har gett ut 15 hälsoböcker som enligt bloggen sålts i över en miljon exemplar och som getts ut i flera länder. I januari kommer en bok om fasta. Hon driver ett bolag som i fjol omsatte 9,2 miljoner kronor. Hon säljer hudvårdsprodukter och kosttillskott, och har enligt henne själv föreläst om hälsa för över hundratusen personer. Hon har en Facebooksida med 51.000 följare och hon medverkar frekvent i media. På sin blogg skriver hon:

”Torrfasta är vad det låter, ingenting intag alls, varken mat eller dryck. Det görs vanligen ett till tre dygn, men en del gör längre och det är tydligen flera hälsofördelar. Vanlig fasta innebär att man dricker vatten, juicer, buljonger etc, och fasta är vetenskapligt studerat. Det gör en massa bra för kroppen: aktiverar autofagi, så kroppen kan bryta ner gammalt och städa ur, och nya stamceller bildas så du kan reparera slitna organ. det stimulerar immunförsvaret och minskar risken för hjärtattack och cancer. Torrfasta lär göra fastan ännu mer effektivt, tre gånger mer autofagi, och vatten producerar genom att bryta ner fett från fettreserven i kroppen.”

Autofagi är ett begrepp som ofta kommer upp i de här sammanhangen. Det är en process som hela tiden pågår i våra kroppar. Enkelt förklarat kan man säga att autofagi är cellernas sätt att göra sig av med sådana strukturer inuti sig själva, som har slutat fungera. Men enligt de forskare vi varit i kontakt med finns det ingenting som säger att en torrfasta hos människor skulle kunna öka på intensiteten i den här processen.

Uppmanar ingen säger profilen

Intill inlägget om torrfasta på hälsoprofilen Sanna Ehdins blogg skriver hon en reservation, att hon inte uppmanar någon att torrfasta, utan det är ett förslag för de som själva är intresserade att testa något nytt och registrera effekten på sin kropp. Att det är för välmående personer med hälsosam livsstil. Under inlägget ger hon sen tips på hur man får kroppen att klara en torrfasta. Bland annat bör man skölja tarmen med saltvatten, menar hon.

Även på sin Facebooksida, med över 51.000 följare, skriver hon om torrfastans positiva effekter. Och under inlägget följer en lång rad av kommentarer.

En läsare kommenterar:
”Jag har torrfastat i 4 dygn. Det var min kropp som inte ville ha något i sig. Hög energi, sov gott, mådde fantastisk bra. Känner att min kropp vill ha det så alltid.”

Och Sanna Ehdin svarar:
”Bra gjort. Vid alla infektioner är det mkt bra att torrfasta så immunförsvaret kan odelat jobba m bekämpa virus/bakterier och självreparera!”

En annan läsare är mer skeptisk:
”Torrfasta, jag förstår inte syftet?”

Och Sanna Ehdin svarar:
”Syftet skriver jag i inlägget så läs igen. Det viktigaste är att du får autofagi, städar bort skräp i kroppen, nya stamceller så byter ut o reparerar på cellnivå. Vanlig vätskefasta är mkt bra mot hjärtattacker, diabetes och insulinresistens mm samt mot cancer o parasiter. Så du HJÄLPER din kropp. Det är livsmedelsindustrin som lärt oss via dietister att vi måste äta o dricka hela tiden, för de tjänar inga pengar när vi äter mindre eller fastar.”

Läsare:
”Men man dricker vatten eller? Eftersom man dör tre dagar utan vatten?”

Sanna svarar:
”Nej du dör inte.”
”Kroppen bryter ner fett och får vatten inifrån.”

– Torrfasta det är samma sak som vi kallar för uttorkning. Jag kan bara se den här typen av torrfasta som något som är potentiellt skadligt.

”Låter omdömeslöst”

Vi hör av oss till en näringsfysiolog, och läkare som alla har stor kunskap på området, för att höra hur de reagerar på den information om torrfasta som förs fram i olika forum. En av dem är Lars Ståhle, läkare och docent i farmakologi som forskat om överlevnad.

– Jag tycker det låter omdömeslöst helt och hållet, det är absolut ingenting som har någonting positivt med sig i mina ögon, jag skulle aldrig råda någon att göra det särskilt inte med nån slags hälsomål.

Men är det så farligt då att torrfasta några dagar?

– Ett väldigt stort medicinskt problem är personer som fallit och skadat sig i hemmet, blivit liggande, i kanske ett par dagar och kommer in till sjukhuset. Då är oftast ett utav de största problemen att de är intorkade, de har ju torrfastat i ett par dygn, de kan vara väldigt nära att få livshotande njurskador, det är inte sällan som såna patienter hamnar i dialys, det är direkt skadligt.

Jag har tagit med citaten från Sanna Ehdins blogg och Facebookkonto där hon skriver om torrfastans positiva effekter och visar dem för Lars Ståhle.

– Fler stamceller, hur de ska kunna få till det, jag begriper ärligt talat inte det. Det är ganska vanligt med svepande påståenden att man ska avgifta sig, man ska städa ut skräpet, man ska göra sig av med restprodukter, man får någon känsla av att det rör sig om hushållning i ett kök. Men liknelsen mellan en människas fysiologi och ett kök är faktiskt ganska avlägsna.

Men borde inte du som läkare och forskare i en framträdande position, borde inte du vara mer öppen?

– Alltså jag är helt öppen för att de kan ha rätt. Det får de gärna ha och det ska jag gärna ta till mig i sånt fall men bevisbördan ligger nog på dem och inte på läkarvetenskapen.

Vi ber Lars Ståhle söka efter studier där människor torrfastat. Och han hittar två tysk-grekiska studier där forskare låtit sammanlagt 20 personer torrfasta under fem dagar och sedan tagit prover på dem för att mäta deras värden. Lars Ståhle menar att studierna är korrekt utförda, deltagarna har precis de värden man kan förvänta sig hos personer som varit utan mat och vatten i fem dagar. Men däremot menar han att forskarna drar slutsatser av resultaten som han själv inte tycker att man kan dra.

– Ja, de skriver i sina slutsatser att det är antiinflammatoriskt och att det skulle vara immunstimulerande, antiödematöst, att det skulle motverka ödem, bensvullnad.

Studier om torrfasta

Forskarna bakom studien menar bland annat att de förhöjda halterna av stresshormonet kortisol visar att torrfastan har en påverkan på immunsystemet som skulle kunna vara positiv. Men Lars Ståhle vill tolka studien så att den förhöjda halten av kortisol endast visar att kroppen utsatts för svält och därför blivit stressad. Och han håller inte med om att man kan dra de slutsatser av studien som forskarna gjort

– De tolkar de här förändringarna som positiva medan jag mer tolkar dem som ett uttryck för stress och för det faktum att de har förlorat mycket vätska, säger Lars Ståhle.

– Jag var så inriktad på att det här skulle gå bra. Men det var ju inte bra för tredje dagen hade jag ju inget saliv kvar, berättar Monica.

När vi gör en efterlysning i sociala medier efter någon som torrfastat, får vi kontakt med en kvinna som vi i det här programmet kallar Monica. Hon ville ha en förändring i sitt liv och blev rekommenderad av en bekant att prova torrfasta.

– Kroppen slutade producera saliv, jag var jättetorr i munnen. Och fjärde dagen så ramlade jag ihop bara. Ja, bara ramlade ihop framför, jag i kön så jag kunde inte ta mig hem själv utan de fick köra hem mig. Sen efter det jag blev ju nästan lite manisk. Jag blev uppvarvad, fick svårt att sova efteråt och efter det så ramlade jag ihop lite då och då under nästan ett års tid. Saken var den att jag var rätt utmattad innan jag gjorde den här proceduren också.

”Har ett stort ansvar när de är förebilder”

Monica berättar att hon länge följt Sanna Ehdin och haft henne som förebild. Och när förebilden skrev positivt om torrfasta på sin Facebooksida reagerade Monica.

– Sanna Ehdin är ju en förebild, jag följer henne själv mycket och tar efter hennes tips, man ser henne som en hälsoguru. Men när hon sa det här med torrfasta då blev jag ju jättearg för jag kände att det är säkert många som tänker att det låter jättebra det ska jag göra. Många liksom gör inte research på det, det gjorde inte jag heller utan jag började bara torrfasta utan någon som helst kunskap eller förberedelse.

Jag frågar Monica hur hon ser på vilket ansvar hälsoprofilerna har när det kommer till vad de förmedlar.

– Jag tycker att de har ett ansvar för de går ju ut med och skriver böcker och många som följer dem och.. ja jag tycker de har ett stort ansvar när de är förebilder för andra människor. För att många kan faktiskt fara väldigt illa om de skulle torrfasta. Exempelvis om det är någon som har dåliga värden som är i dåligt skick som jag var exempelvis va. Då kan det gå väldigt fort, man kan faktiskt dö på kuppen.

Men har man inte som läsare av de här bloggarna också ett ansvar att själv ta reda på mer innan man ger sig in på något sånt här?

– Absolut, visst har man det. Men när nån liksom skriver om det så blir man ju inspirerad, det här låter bra, det vill jag testa. Det är ju många som jag tror inte gör någon research på det, utan tänker när hon säger det här då är det säkert jättebra. En fullt frisk människa som kanske fastar utan vatten kanske klarar det galant. Men då måste man ju också veta att man är helt frisk innan man gör det. Om man är en hälsoprofil eller förebild för många så måste man ju ha grunder i vad man säger.

Hälsoprofilen vill inte medverka

Under flera veckors tid hör vi av oss till Sanna Ehdin och ber om en intervju, men hon tackar gång på gång nej och skriver att hon inte vill förekomma i programmet. Men i de konversationer vi har säger hon att hon tycker att Lars Ståhle är okunnig på det här området, att hon tolkar studien från Tyskland som att forskarna kom fram till att torrfasta ger positiva effekter. Sanna Ehdin står också fast vid att fasta överlag aktiverar stamceller och att effekten blir föryngrande och hon menar att det finns mycket forskning som stödjer det här. Sanna Ehdin trycker också på att hon inte har rekommenderat torrfasta till någon, utan bara frågat efter erfarenheter från personer som torrfastat.

Sanna Ehdins kritik mot Lars Ståhle, att han skulle vara okunnig på området, kommenterar han så här: ”Om jag har rätt eller inte avgörs faktiskt inte av huruvida jag är kunnig eller insatt i forskningen utan huruvida hon eller jag har mest rätt i sak.”

Under arbetet med det här programmet går vi med i olika forum på nätet där man diskuterar fasta. Och vi ser flera gånger hur folk tipsar varandra om en viss svensk hemsida. När vi söker på torrfasta kommer sidan för oss upp som nummer tre i sökordningen. Där står bland annat:

”Torrfasta är ett kraftfullt verktyg som används för att bekämpa för tidigt åldrande, sjukdom och främjar förlängt liv.”

”Vid torrfasta släpps ännu mer stamceller ut i blodet än normalt, ett faktum som har bevisats vetenskapligt. Under torrfasta börjar kroppen en reningsprocess för att göra sig av med gamla och sjuka celler.”

På sidan förekommer mycket reklam, men företaget som äger sidan har en ganska liten omsättning.

Senaste månaden har sidan haft omkring 7.000 besök, de flesta kommer från dem som sökt på vattenfasta eller torrfasta. När vi letar runt på sidan hittar vi ingen information om vem som skrivit det som står där. Men som kontaktperson för företaget som äger sidan står en man som vi i det här programmet kallar Johan.

”Inflammation kan inte existera utan vatten. Skadliga mikroorganismer behöver vatten för att överleva.”

”Fastan hjälper kroppen att stimulera immunförsvaret, aktiverar kroppens antiinflammatoriska  mekanismer, renar blodet, rensar blodkärlen, renar mag-tarmkanalen och förnyar dess slemhinnebeklädnad.”

”Varje dag med torrfasta sägs motsvara 3 dagar av en vattenfasta vad gäller avgiftning.”

Under texten på hemsidan finns flera kommentarer där folk ställer frågor om torrfasta. Vi bestämmer oss för att testa personen som agerar på sidan, så vi skriver en kommentar där vi låtsas vara en kvinna som söker råd. Vi skriver:

”Jag har en godartat tumör, som tyvärr sitter så illa att den är riskabel att operera bort. Nu funderar jag på om torrfasta skulle kunna vara ett sätt att rå på den.”

Och vi får svar. Personen skriver att den inte är någon läkare och uppmanar henne att ta kontakt med en läkare som vet vad torrfasta är, men personen fortsätter:

”… det finns exempel på nätet där just torrfasta har botat svåra sjukdomar som bland annat cancer osv.”

”Av det jag läst så tillhör metoden något av det bästa man kan göra för att bli av med svåra sjukdomar och åkommor.”

Blandar sant och falskt

Vi låter Lars Ståhle, läkare som forskat om överlevnad, titta på hemsidan.

– Man blir ju ganska arg när man läser det här och en del är så omdömeslöst skrivet.

Lars Ståhle menar att texten är förledande eftersom vissa påståenden är sanna, men att de är ihopsatta med andra påståenden som inte är sanna.

– Ett utmärkt exempel på det är när han skriver så här, ”inflammation kan inte existera utan vatten”, ”skadliga mikroorganismer behöver vatten för att överleva”, det är ju två påståenden som nånstans är riktiga. Men sen fortsätter det här då med att torrfasta är ett fantastiskt verktyg som kan hantera många akuta hälsofrågor och degenerativa tillstånd. På det sättet sätter han ihop två påståenden som är sanna eller nästan sanna med ett helt lösryckt påstående. Skadliga mikroorganismer behöver vatten för att överleva, ja det är förvisso sant men det är bara att människokroppen går inte att få torr, vi består till 70 procent utav vatten, förlorar vi tillräckligt mycket vatten då dör vi, långt innan vi har torkat in så mycket så att mikroorganismerna inte klarar sig.

Hur ska man som vanlig person kunna skilja på vad är sant och falskt, vad är riktig forskning och inte?

– Det är en av skolans uppgifter att ge bildning så att man kan läsa information. Men arg har man ju rätt att bli för det här är något som hamnar i som information ut till människor som kanske inte har bildning, inte har begåvning att kunna tolka det här och som i värsta fall tror att det här är någonting vettigt och gör nånting med det så det här är egentligen allvarligt.

Vi får tag i ett nummer till Johan, han som står som kontaktperson för företaget som äger sidan.

Hej, Stina Näslund heter jag, har jag kommit till XX?

– Ja tjena

Har jag kommit till XX?

– Ja det stämmer det.

Vi spelar in samtalet, men Johans röst är här i programmet utbytt. Vi berättar att vi ringer från Sveriges Radio och vill göra en intervju om det som står på hemsidan. Johan säger att det är han som har hemsidan och han går med på att göra en intervju, men först om några dagar, han har så mycket att göra.

Måndag kl 11?

Men dagen före intervjun skickar han ett sms:

”Jag är ledsen att jag hör av mig lite sent. Jag kommer behöva ställa in intervjun imorgon. Jag har beslutat mig för att sälja sidan. Jag fick ett erbjudande för några veckor sedan. Det känns fel att ha en intervju när jag inte längre är ägare till sidan.”

Webbsidan plockas ned

När vi försöker gå in på sidan, är den nerplockad. Men efter en tid kommer sidan upp igen, och Johan står kvar som ägare. Vi provar att ringa honom på nytt.

– Hallå ja?

Hallå har jag kommit till Johan?

– Kanske, vem är det?

Jag heter Clara Lowden och jobbar på Sveriges Radio för ett program som heter Kaliber i P1. Och jag arbetar med en granskning om vattenfasta och torrfasta. 

– Ah ok.. ja.

Och vi har tittat bland annat på din sida…

– Nu är det inte min hemsida längre, jag har sålt den..

Men är det du som har skrivit det som står där?

– Nej det är det faktiskt inte, det.. det är en lång historia.

Vem är det som har skrivit det som står där?

– Ja.. (suck) jag går inte in på det faktiskt. Det håller jag för mig själv.. och för den personen, skyddar den personen som har skrivit det.

Johan vill inte ge oss någon information. Efter samtalet försvinner sidan igen. Och vi får inte veta vem som skrivit det som stod där och vem som svarade på den kommentar vi postade.

I två program har vi belyst trenden med fasta, vi har tittat på de mer extrema varianterna – vattenfasta där man nästan bara dricker vatten, och torrfasta, där man lever på luft. Vi har berättat om dem som drömmer om ett friskare liv, som söker råd på nätet och hamnar på bloggar, hemsidor och forum där hälsoråd utan vetenskaplig grund florerar.

Extra utsatt grupp

Det finns en grupp som när det kommer till extrema kostråd kan vara extra utsatt. Nämligen dem som är i riskzonen för ätstörningar.

– Nu efter det här kommer mitt liv kommer vara helt perfekt, jag kommer att tycka att jag ser så bra ut och jag kommer att ha så bra hälsa och jag kommer aldrig mer att ha ont i hälsenorna. Jag projicerade in min drömframtid i det här med vattenfasta.

Kendra är snart 20 år. Hon har en pösig tröja, sitter på golvet i sin lilla lägenhet och visar bilder från i fjol.

– Här har vi en bild. Jag tycker verkligen att jag ser lite sjuk ut här. Ja, jag ser mig själv ståendes där i regnskogen från sidan, och min den här jawline, den är…

Käklinjen?

– Precis den är väldigt väldigt skarp Den brukar inte vara det hos mig för jag har ett väldigt runt ansikte naturligt.

– Här ser man hur mina revben sticker ut och man ser varenda en kota.

Vattenfastade till 38 kg

Kendra hade just genomgått en vad hon då trodde, hälsokur. Hon hade levt på vatten i 21 dagar, tills hon vägde 38 kilo och var så trött att hon knappt kunde gå.

– När jag var i den här situationen så tyckte jag egentligen inte att jag var för smal.

Om man har en biologisk sårbarhet för att utveckla ätstörningar kan man lätt påverkas av att gå ner i vikt snabbt säger Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi och psykolog på Stockholms centrum för ätstörningar.

– Hjärnan börjar fungera annorlunda och man fastnar i det här med att fortsätta att gå ner i vikt eller att man förlorar möjligheten att hålla ett balanserat ätande att man alternerar mellan perioder då man äter lite till att man äter alldeles för mycket. Vi pratar om hetsätning i ätstörningssammanhang.

Vad är det som triggar?

– Den största riskfaktorn är bantning och vattenfasta är ett ganska drastiskt exempel på det. Att inte äta någonting under ett flertal dagar kan räcka för att trigga igång.

För Kendra så var det intresset för råkost som gjorde att hon hamnade på sidor med alternativa behandlingsmetoder. Hon hörde talas om vattenfasta, men fastnade för metoden först när hon själv blev sjuk. Hon var då sjutton år.

– Då fick jag borrelia och jag ville inte göra någonting åt det. Därför att folk säger att 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmarna i form av bakterier och när man tar antibiotika så dödar man ju dem bakterierna och jag kände så här det låter ju hemskt så det tänker jag inte göra. och det var så jag kom in på det här alternativmedicintemat. Och då vattenfastade jag själv, jag tror det längsta jag gjorde då var kanske nio dagar i sträck. Och den här ringen, det var en jättestor ring som också var väldigt öm och svullen och röd, den gick faktiskt bort. Så Jag kände så här att det här med vattenfasta funkade verkligen.

Hon fyller 18, bestämmer sig för att resa, och hon vill kombinera det med att bättra på sin hälsa.

Hon bokar en resa till ett hälsocenter i Costa Rica där hon ska fasta i 21 dagar. På centret menar man att fasta med enbart vatten gör att kroppen renar och helar sig själv från olika besvär och sjukdomar. Kendra som ju tror att borrelian har försvunnit tänker:

– Vad finns det mer för saker jag vill hela.

Hon har en idrottsskada, en benhinneinflammation som hon gärna vill bli frisk ifrån.

Vad sa de på centret dit du skulle åka?

– De sa ju att allt det där är möjligt.

Kendra är också född utan ägganlag. Och huvudanledningen till att hon vill åka är förhoppningen att vattenfastan ska kunna göra något åt hennes infertilitet.

– Så jag tänkte så här om det finns någonting lite kvar därinne så kanske om min kropp får möjligheten så kan den bygga upp allt igen.

Vistelsen på hälsocentret kostar över 30 000 kronor.

– Alltså som sagt som sagt jag hade precis fyllt 18 så nu hade jag access till alla mina bankkonton så det är klart jag hade sparpengar där som jag kunde ta ifrån.

Kendra, som är 158 cm lång är tunn redan då hon kom till centret, väger 44 kilo. Det är en vacker plats med saltvattenbassäng och palmer. Deltagarna uppmanas att göra så lite som möjligt.

– Vi drack ju bara vatten då. Och de uppmuntrar till att man dricker egentligen en slurk var tredje till var femte minut, så man går runt och dricker hela tiden. Allting är gjort så man ska ha det mysigt där. Det finns kuddar och filtar överallt. Man kände ju att man började bli svag. Och sedan om man ska gå upp mitt på natten och gå på toa så känner man att oj nu blir det svårt att stå och ibland du vet innan man svimmar så känner man att det börjar det sticka lite i fingrar och tår  sånt kunde jag känna framför allt efter några veckor då.

Men reagerade de inte när du kom dit och bara vägde 44 kilo?

– Jag tycker verkligen att de borde ha gjort det. Jag känner att det finns en tendens att smalt är fint, att äta lite är fint, det är spirituellt, jag hade mer intrycket av att han tyckte det var bra att jag var så smal.

När fastan är över, efter 21 dagar, väger Kendra 38 kg. På flygresan hem igen kommer benhinneinflammationen tillbaka och efter en tid även borreliaringen på benet. Och nu börjar också en kamp med ätandet. Hon har svårt att stoppa när hon väl äter. Det blir en ond cirkel.

– Man äter jättemycket för kroppen behöver verkligen maten man är så desperat, men det har då de här konsekvenserna att man inte vill vara social så för att kunna vara det så kräks man för att bli a med maten som kroppen behövde. Och så nästa dag börjar nästa cykel igen.

Räcker inte med avrådan om underviktig

På svenska sidor om vattenfasta finns ibland en avrådan från att pröva om man är underviktig. Men Ata Ghaderi menar att det inte räcker. Det är inte ens säkert att man vet om att man har en sårbarhet för ätstörningar.

– Frågan är på vilket sätt man tar till sig budskapet. Att bara lägga in en notering och säga att jamen ni ska vara försiktiga det räcker i regel inte. Då har man inte tagit sitt ansvar. Sånt lockar personer med ätstörningar extra mycket. För det innehåller också ett hälsobudskap och handlar inte bara om viktnedgång.

Jag ringer till Loren Lockman, som driver centret där Kendra var. Enligt hemsidan har han guidat över 4000 vattenfastor de senaste 30 åren. Han ser inget problem med att en 18-årig flicka som väger 44 kilo kommer och vattenfastar hos honom i tre veckor:

– Eating disorders are emotional disorders. As a result of an eating disorder if you have anorexia or bulimia you may wind  up very thin, thats because you have an emotional issue.

Han säger att ätstörningar är emotionella störningar och att om du har anorexia eller bulimia kan det resultera i att du blir väldigt smal. Men det beror på att du har en emotionell störning och har ingenting att göra med att du använder upp ditt kroppsfett när du fastar. Fasta har använts i alla tider av alla arter på jorden för att hela sig när det behövs.

– That has nothing to do with using up you bodys fat reserve when fasting. Fasting has been used from time in memorial and is used buy every single spieces on the planet to heal when it needs to heal.

Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi som jobbar på Stockholms centrum för ätstörningar, menar att det Loren Lockman säger inte stämmer.

– Nej det gör det inte alls, ett sånt påstående innebär att man bortser från all forskning som finns om exempelvis genetikens betydelse vid ätstörningar. Och hur viktnedgång och svält påverkar hjärnans fungerande.

Tro på att radikalt är effektivt

Hur kommer det sig då, att hälsotrender som den med extrem fasta kan få sån spridning?

Läkare och överlevnadsforskare Lars Ståhle menar att när hälsoprofiler som dem vi granskat svänger sig med vetenskapliga uttryck kan läsare få bilden att de vet vad de talar om. Dessutom, menar han, hamnar man lätt i det psykologiska fenomenet ”confirmation bias”.

– Det vill säga att man gärna bara läser det som stödjer ens egen uppfattning. Det är en djupt mänsklig sak som man gör. Och dessutom är det så att algoritmerna i t ex Facebook och Google gör att man presenteras bara för det utsnitt av information som man redan är intresserad av. Och det gör att det är svårt att vara kritisk, då måste man alltid gå utanför sina egna ramar.

Kendra, som vattenfastade i 21 dagar, menar att de extrema fastorna kan vara lockande, just för att de är så extrema:

– Det största misstaget är kanske att man tror att något radikalt kommer att vara effektivt just därför att det är radikalt. Om målet är långsiktig hälsa då är en radikal 21-dagars vattenfasta inte effektiv.

Reportrar: Clara Lowden och Stina Näslund, produktionsbolaget filt

Tekniker: Krister Orreteg, produktionsbolaget filt

Producent: Annika H Eriksson