Fler poliser

Riksdagsmajoritet öppnar upp för att anställa norska poliser i Sverige

1:58 min

Nu ökar trycket på att regeringen ska göra mer för att öka antalet poliser. Kristdemokraterna vill att norska poliser ska kunna anställas i Sverige, och en majoritet i riksdagen är positiv till förslaget.

– Liberalerna menar ju att det är bra om vi kan få fler poliser snabbt i Sverige, och då är ju norska, finska och danska en möjlighet, men det finns ju mängder av utmaningar på vägen, så det måste utredas, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.

I Norge finns det - enligt Polisförbundet - ett överskott på poliser, samtidigt som det är polisbrist i Sverige. Förra året föreslog därför det svenska polisfacket att regeringen ska titta på möjligheten att rekrytera norska poliser.

Det här förslaget finns med i Kristdemokraternas budgetmotion, som nyligen presenterades. Partiet vill att poliser från Norge - efter en kompletterande utbildning - ska kunna få jobb i Sverige, antingen inom ramen för ett utvidgat nordiskt polissamarbete eller genom ett snabbspår till svenskt medborgarskap.

– Det krävs från regeringens sida att man tar in hur verkligheten ser ut, att det faktiskt går ned i antalet poliser på gator och torg, och att man behöver göra mer för att få poliser på plats snabbare, och ta de kontakter som krävs med Norge, med norska polisen, och locka norska poliser till Sverige, säger Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

Och en majoritet i riksdagen är positiv till förslaget visar Ekots rundringning. Förutom Liberalerna och Kristdemokraterna tycker även Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna att idén med norska poliser är intressant.

– Vi behöver ju fler poliser, inte bara om några år, utan här och nu. Där måste man våga vända på alla stenar för att hantera den här polisbristen, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Men justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli, tycker att det här är ett sidospår

– Jag tror att det är fel väg att gå. Jag tror att det bästa är att ha fokus på hur vi får fler svenska ungdomar att över tid söka Polishögskolan.

Men varför kan man inte samtidigt rekrytera norska poliser, som ett komplement?

– Det är ju skillnad i lagstiftning, det är krav på medborgarskap. Det är inte bara att lyfta över en polis från det ena landet till det andra, säger Fredrik Lundh Sammeli.