Hon gläds åt att Rounala-kranierna kan vara närmare en återbegravning

Hon har i över femton år drivit på i frågan om samiska kvarlevor. Närmast hjärtat har hon haft de tolv kranierna, som grävdes upp från Rounala gamla kyrkogård. Rose-Marie Huuva är glad över att Ájtte museum inte längre vill ha kranierna i förvar.

Se Rose-Marie Huuva berätta i klippet ovan. "Äntligen, tänk om jag får uppleva en återbegravning i Rounala".

Ájtte fjäll- och samemuseums styrelse har beslutat att man inte längre vill ha samiska kvarlevor i museets arkiv. De skriver att de vill att det samiska folkets vilja följs i den här frågan.

– Vi vill väcka frågan, att Sametinget och Statens historiska museer börjar återuppta samtalen om vad som ska hända. Det är målet med det här, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, Ájtte museum.

Rose-Marie Huuva som i över femton års tid drivit på i den här frågan hoppas att hon får vara med om att kranierna som grävdes upp 1905, åter sätts till jorden.

– Äntligen, jag blir glad att Ájttes styrelse förstått att de inte kan ha samiska kvarlevor i förvar och ändå kalla sig för samiskt museum.

En del anser att man ska spara de här kvarlevorna för att kunna få fram fakta om samiskt liv bakåt i tiden, kan det inte vara bra att spara den möjligheten?

– Nå de har forskat, forskat och forskat genom tiderna. Jag tycker det får vara färdigforskat nu, säger Rose-Marie Huuva.

Sametingets kulturnämnds ordförande Ingrid Inga hoppas även hon på en återbegravning. De har haft möte med regeringen och museer under veckan om repatriering.

– Regeringen behöver ha en plan för hur de jobbar med de här frågorna, och det behövs skjutas till pengar när det gäller återbegravningarna, säger Ingrid Inga.

Statens historiska museer meddelar att de bereder frågan om Rounala-kranierna just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio