LSS

"Är detta Sverige?" Reaktion efter Uppdrag Granskning om LSS

3:15 min
  • På onsdagen visades Uppdrag Granskning i teve som handlade om våld och inlåsningar på LSS-boenden i Sverige.
  • De berättade om hur personer med funktionsnedsättningar som autism och utvecklingsstörning låsts in och kränkts av personal. 
  • "Jag blir bestört över hur han har haft det och vad han har behövt utstå," säger Emma Eriksson, moster till Dick Nord som har autism och är med i programmet. 

Igår visades programmet Uppdrag Granskning i TV. Det handlade om våld och inlåsningar på LSS-boenden. De berättade om hur personer med funktionsnedsättningar som autism och utvecklingsstörning låsts in och kränkts av personal.

Flera Klartextlyssnare har reagerat på programmet och skrivit om det i vår grupp Klartextnätverket på Facebook.

Så här skriver Jimmy Steffensen:

"Jag tänkte: är detta Sverige år 2020?"

Och Tomas Fogelholm som själv har en autismdiagnos skriver:

"Det här berörde mig djupt, för jag har också fått liknande särbehandling."

Och Emma Lindblad som själv bor i LSS-bostad blev också illa berörd när hon såg Uppdrag Granskning:

"Det enda positiva i programmet var Robin som hade flyttat ifrån boendet nu och har en ny förvaltare."

Reportrarna på Uppdrag Granskning berättade bland annat
om Dick Nord som kränktes av personal på sitt boende i Kungsbacka utanför Göteborg.

Och om Robin från Gnosjö i Småland som hölls inlåst i ett hus mitt i skogen. Också Klartext har berättat om fallen tidigare.

Rättegång mot före detta personal

Just nu pågår det en rättegång mot en av dem som jobbade på Dick Nords förra boende. Rättegången handlar bland annat om att den anställde tryckte ner Dick med en saccosäck och satte sig med hela sin kroppstyngd över honom med säcken.

Ljudinspelning avslöjar mer

I Uppdrag Gransknings program kom det också fram nya saker, som att personal plågat Dick genom att hälla vatten över honom. Det fick man höra på en ljudinspelning:

– Nej, nej, skriker Dick.
– Häll vatten, säger personal
--Näääääää, skriker Dick.
Ljud av vatten.
– Vill du ha mer? Vill du ha mer Dick, säger personal.
– Neeej, skriker Dick.

"Jag är förkrossad över hur han har haft det"

Det var Dicks moster Emma Eriksson som i hemlighet spelade in när LSS-boendets personal var inne hos Dick. Och så här säger hon till Klartext om hur hon kände när hon fick höra hur Dick behandlades:

– Ja, alltså trots att jag har hört ganska mycket hemskheter när jag har lyssnat igenom de här olika ljudfilerna så är jag fortfarande bara helt förkrossad! Och jag undrar hur i hela friden man kan göra så här mot en annan människa. Jag blir bestört över hur han har blivit bemött och hur han har haft det och vad han har behövt att utstå, säger Emma Eriksson.

En lagexpert vill att händelsen utreds

Rättegången som pågår nu tar inte upp att personal hällt vatten på Dick. Men de lagexperter som hjälper Dick i rättegången tycker att även den händelsen borde undersökas:
– Dicks målsägarbiträde, Elisabet Massi Fritz, har bett åklagaren att titta på det här en gång till, berättar Emma Eriksson.

Upplever att inget förändras

I Uppdrag Gransknings program kom det också fram hur anhöriga och personal runt om i Sverige, berättat om och anmält våld och kränkningar på LSS-boenden. Både till ansvariga på kommuner och myndigheter utan att något blivit bättre. Och Dicks moster Emma Eriksson känner igen sig i det:

– Att när vi då lyckas belysa att det finns stora problem, så ser vi inte att det riktigt finns någon där ute som tar emot det och gör en förändring. Och det hade varit önskvärt, säger Dick Nords moster Emma Eriksson till Klartext.