Coronapandemin

Bröllop stoppas när Polen inför nya restriktioner

1:33 min

Delar av Polen kommer att stängas ner. Det efter att antalet smittfall kraftigt ökat under de senaste veckorna. I de regioner där smittläget är som värst kommer en rad nya restriktioner att införas från och med lördag.

I munskydd och via videolänk meddelade premiärministern Mateusz Morawiecki att en rad åtgärder kommer behöva vidtas för att skydda polackerna mot viruset.

Överlag rekommenderas polackerna att jobba hemifrån i så stor utsträckning som det bara går.  Men förutom detta kommer även gymmen att stänga och religiösa och kulturevenemang kraftigt begränsas.

De nya restriktionerna kommer efter att Polen i flera veckor nu slagit rekord efter rekord i antal smittade. I dag konstaterades 96 personer ha avlidit till följd av viruset, i går 116. Det är de högsta siffrorna sedan pandemins utbrott. Det samtidigt som vården är mer belastad än någonsin.

Flera städer klassas nu som röda zoner. Däribland Warszawa, Krakow och Gdansk. Där kommer det från och med lördag införas ytterligare restriktioner.

Bröllop och stora firanden stoppas helt, folksamlingar på offentliga platser med fler än tio personer förbjuds och gymnasier och högskolor måste helt över till distans undervisning.

Detta är nödvändigt för att undvika en total nedstängning, sa premiärministern Morawiecki.