Förslag

Nya kemikalieskatten: Kläder blir dyrare

1:33 min

Regeringen går nu vidare med förslaget om att införa en kemikalieskatt på kläder och skor. Skatten syftar till att minska förekomsten av giftiga kemikalier och dra ner konsumtionen i stort.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. För det svenska företaget Hestra-Handsken skulle skatten, som den nu är utformad i utredningen, innebära ökade kostnader årligen, enligt vd Anton Magnusson.

Skatten ska appliceras på alla kläder och skor. Om handlaren sen kan visa att varorna är giftfria, ja då får den tillbaka 95 procent av skattekronorna. Det innebär att även om man säljer helt giftfria kläder så får man betala några procent mer. I slutändan för konsumenten blir exempelvis en allvädersjacka 50 kronor dyrare, enligt utredningen.

Skatteförslaget har varit på remiss, den remissrundan är nu slut, och regeringskansliet jobbar vidare med förslaget.

Januaripartierna hade kommit överens om att införa skatten i april, men till följd av coronapandemin skjuts den upp till 2022.

E-handeln kommer också påverkas, om man köper kläder och skor via nätet från länder som Kina, så får konsumenten själv betala upp till 78 kronor extra per kilo, föreslår utredarna.

Karolina Skog, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, tycker att kläd- och skobranschen ska redovisa alla kemikalier, och ger inte mycket för kritiken från handlarna själva.