Sprängdåd

Åklagare förbereder åtal om sprängdåd

1:55 min

Inom de kommande veckorna hoppas åklagaren väcka åtal kring två sprängdåd som skett vid flerbostadshus i Stockholmsområdet i år. Carl Mellberg, åklagare vid Västerorts åklagarkammare, säger att han i november hoppas åtala en person som han tror beställt dåden som skedde i Kista och Husby.

– Jag menar att själva grunden till sprängningarna är ett utpressningsförsök, där man har riktat sprängladdningen mot personer som kan kopplas till målsäganden i utpressningen, säger Carls Mellberg till Ekot.

Det var vid halv tre-tiden natten till den 21 januari i år som det med bara några minuters mellanrum skedde två sprängdåd vid flerbostadshus i Husby och Kista i nordvästra Stockholm. I huset i Kista blev skadorna så omfattande att de som bodde i trappuppgången där sprängladdningen placerats inte kunde flytta tillbaka på flera månader.

– Det är ren och skär tur att ingen person skadades allvarligt eller dödades utifrån vad man kan se kring konsekvenserna av de här sprängningarna, säger åklagare Carl Mellberg.

Utredningen kring sprängdåden är en del av en större förundersökning som också gäller utpressningsförsöket, men även andra brott och den är på tusentals sidor, säger åklagare Carl Mellberg, som alltså hoppas väcka åtal i november.

Rubriceringen kring sprängdåden är anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse, ett brott som har upp till livstids fängelse i straffskalan, och handlar om att den person som är misstänkt ska ha förmått någon annan att genomföra sprängdåden. I utredningen finns det runt 70 målsägande som alltså ses som brottsoffer, däribland många boende i de drabbade husen.

– Framför allt är det ju materiella, och i vissa fall omfattande materiella skador. Men det ligger också i sakens natur att det är ett psykiskt lidande som många av de här personerna upplevde i samband med det här, säger Carl Mellberg.

Arne Brovig är ordförande i bostadsrättsföreningen i ett av husen som drabbades. Han bor själv i uppgången där en av sprängladdningarna placerats ut, och säger att det skulle betyda mycket för de boende om utredningen nu leder fram till en rättsprocess.

- För då har man kanske fått tag i gärningsmannen och då blir det lugnare. När han häktades och folk fick reda på det kändes det bättre, sa folk.

Mannen, som enligt åklagaren alltså ska ha beställt dåden, nekar till brott. I nuläget har man inga misstänkta för att ha placerat ut sprängladdningarna.