Försäkringar

Fler söker ersättning efter sprängdåd

1:56 min

De senaste åren har har antalet sprängdåd som sker vid flerbostadshus ökat. Det har lett till att försäkringsbolag märkt en ökning av fall där personer söker ersättning för skador som uppstått vid dåden.

En av de som fått ersättning är Lo Bäckström, som väcktes av en explosion på Östermalm i Stockholm i januari.

– Jag tänkte bara så här bomb – barnen! Så sprang jag in till dem och sliter upp deras dörrar, så ropar jag bort från fönstren, spring in i vardagsrummet, berättar hon.

Fönstren i alla sovrummen exploderade av tryckvågen. Lo Bäckström och hennes två döttrar kunde inte bo i lägenheten på tre veckor. Direkt på natten kontaktade Lo Bäckström sitt försäkringsbolag. De har bland annat fått ersättning för reparationerna av fönster, glassanering och en lång lista med saker som behövde ersättas – eftersom det kunde finnas glassplitter kvar.

En annan som använt hemförsäkringen är Arne Brovig. I fyra månader behövde han ersättningsboende efter ett sprängdåd i portuppgången där han bor i ett hus i Kista i nordvästra Stockholm.

– De betalade allting. Man bytte alla dörrar, det fick man ersättning för. Sen alla utlägg på hotell, plus lite till. Vi fick ju för lite matersättning och så, säger han.

De senaste åren har antalet sprängdåd i flerfamiljshus ökat. Och det här har blivit en ny typ av ärenden för försäkringsbolag att hantera.

– Tidigare hade vi egentligen inte varit med om den här typen av avsiktliga sprängningar vid flerfamiljshus där fler drabbades. Första gången var egentligen explosionen i Linköping sommaren 2019. Efter det har det blivit mer och mer frekvent, säger Tobias Håkansson, verksamhetsspecialist på Folksam.

Vad de drabbade behöver hjälp med varierar. Det beror också på hur omfattande skadorna är.

– Vid de mer omfattande händelserna, som i Linköping eller på Östermalm handlar det mer om att säkra själva boendet i det initiala skedet, för det som händer är att bostäderna oftast blir avspärrade för att det kan finnas risk att de rasar och de behöver undersökas, menar Håkansson.

Ett annat försäkringsbolag som hanterat sådana ärenden är Länsförsäkringar. Runt 150 kunder drabbades efter explosionen i Linköping i juni förra året.

– Fram till i dag har vi skadereglerat för omkring 80 miljoner kronor så det var en väldigt omfattande skada, säger Katarina Leander, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.

Lo Bäckström som drabbades av explosionen på Östermalm anser att hennes försäkringsbolag agerat korrekt. Men de regler för till exempel åldersavdrag som bolagen har gör att det ändå blivit en kostnad för henne och familjen att utsättas för sprängdådet.

– Jag upplever att försäkringsbolaget har agerat korrekt. De har gett oss den ersättning som man ska göra enligt de regler som finns, men det är ju ganska häftiga avskrivningar. Så det kostade ju några tiotusentals kronor att ersätta det som var tvunget att kasseras, säger Lo Bäckström.