Ryssland

EU anklagar ryska toppar för förgiftningen av Navalnyj

1:56 min

EU pekar direkt ut Rysslands högsta ledning som skyldig till förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Det framgår av den lista på personer som nu kommer att straffas med sanktioner. Där återfinns så väl chefen för den ryska säkerhetstjänsten som höga chefer vid presidentadministrationen.

”Det är rimligt att dra slutsatsen att förgiftningen av Aleksej Navalnyj bara var möjlig med godkännande från presidentens verkställande kontor”, skriver EU i sitt sanktionsbeslut.

Den slutsatsen kommer man fram till efter att först ha konstaterat att Aleksej Navalnyj i sin roll som oppositionsledare systematiskt utsatts för trakasserier och repression från den ryska statens sida. Man konstaterar också att han var under myndigheternas uppsikt under den resa i Sibirien då han förgiftades.

EU skriver dessutom i sitt beslut att bara statliga myndigheter har tillgång till det ämne som användes; ett nervgift ur gruppen novitjok, klassat som ett kemiskt stridsmedel.

Två personer ur presidentadministrationen förs därför upp på sanktionslistan: Andrej Jarin, chef över den inrikespolitiska avdelningen samt Sergej Kirienko, förste vice chef för presidentadministrationen.

Kirienko, en gång i tiden liberal premiärminister under Boris Jeltsin, lyder i dag direkt under president Vladimir Putin. Om det stämmer som EU påstår, att han bär ansvar för förgiftningen av Aleksej Navalnyj, betyder det bara en sak, säger oppositionspolitikern Vladimir Ryzjkov till radiostationen Moskvas eko: att man också anklagar Putin själv.

På EU:s sanktionslista återfinns också Aleksandr Bortnikov, chef för Federala säkerhetstjänsten, FSB, samt två viceministrar vid ryska försvarsdepartementet. Ett departement som har ett övergripande ansvar för säker förvaring och förstörelse av kemiska vapen, menar EU.

Även ett statligt forskningsinstitut som enligt EU var med och tog fram nervgiftet novitjok, och som nu bär ansvar för att det och liknande kemiska vapen förstörs, sätts upp på sanktionslistan.

Kreml har upprepade gånger förnekat att man har något med förgiftningen av Aleksej Navalnyj att göra och har istället utlovat svarssanktioner mot EU.