Övervakning

Polisen träffade kinesiskt övervakningsbolag

1:57 min

Ett kinesiskt företag som uppges bidra till massövervakning av muslimska minoriteter har haft ett möte med svenska polisen, kan Ekot berätta. Syftet var att erbjuda polisen algoritmer för ansiktsigenkänning.

I december förra året besökte ett kinesiskt företag polisen i Linköping.

Representanter för Yitu, som företaget heter, förklarade hur deras algoritmer kunde hjälpa polisen att känna igen ansikten i till exempel övervakningsfilmer.Den senaste tiden har en handfull företag uppvaktat polisen för att sälja den sortens AI-teknik – men Yitu är särskilt kontroversiellt.

Det kinesiska företaget är enligt internationella medier kopplat till den massövervakning av muslimska minoriteter som sker i Xinjiang-regionen i västra Kina.

Ett drygt halvår innan polisens möte rapporterade New York Times att Yitus teknik för ansiktsigenkänning hade använts för att identifiera medlemmar i befolkningsgruppen Uigurer, en förtryckt muslimsk minoritet.

Två månader innan polisen träffade Yitu hade företaget svartlistats av USA:s handelsdepartement för sin delaktighet i övervakningen. Enligt Ekots uppgifter ska polisen inte ha installerat någon mjukvara på sina egna datorer under mötet.

Polisen vill inte ställa upp på någon intervju, men säger att Yitu hade presterat väl i amerikanska tester för ansiktsigenkänning. Efter mötet ska polisen inte ha tagit kontakten med företaget vidare.

Jerker Hellström, chef för tankesmedjan Swedish Center for China Studies, säger att Kina genomför ett stort experiment i massövervakning i Xinjiang-region, där många kinesiska företag deltar.

- Det som de anklagas för är att man bidrar till att systematiskt gripa och fängsla över en miljon människor baserat på deras etniska tillhörighet, säger Jerker Hellström.

Han påpekar att EU och USA hittills har hanterat frågan på olika sätt. EU har krävt att oberoende observatörer ska få granska vad som pågår i provinsen, men har inte nämnt företag och myndigheter vid namn eller utfärdat några handelsstopp.

Därmed skiljer sig frågan om förföljelsen i Xinjiang från de europeiska 5G-näten, där bland andra Sverige har stängt ute kinesiska leverantörer som Huawei.

Kina har protesterat mot USA:s svartlistning och sagt att det man ägnar sig åt i Xinjiang är att bekämpa terrorism och extremism.