Regimkritiker

Ryssland fryser Navalnyjs tillgångar

2:03 min

Enligt europeiska underrättelsetjänster var förgiftningen av Aleksej Navalnyj inte avsedd att döda honom. Ryska säkerhetstjänsten FSB:s uppgift var att skrämma och tvinga bort Navalnyj från Ryssland, hävdar samma källor. En rad andra beslut i Ryssland går i samma riktning att förhindra att Navalnyj kan återvända.

– Kreml drömmer helt enkelt om att jag inte återvänder. De försöker skrämma mig med konstiga och aggressiva åtgärder. Men de tar fel, jag kommer tillbaka, förklarar Aleksej Navalnyj i en av sina videos från Berlin.

Sedan Navalnyj vaknade upp ur koman och sakta började återhämta sig har detta varit hans primära budskap, han är inte rädd och han ska återvända. Men enligt uppgifter från europeiska säkerhetstjänster, som tidningen the Guardian citerar, var förgiftningen avsedd att tvinga Navalnyj från Ryssland.

Den ryska staten har sen Navalnyj tillfrisknade tagit en rad beslut, som i praktiken kan omöjligöra ett återvändande. Alla bankkonton kopplade till hela familjen Navalnyj har frysts, lägenheten där de bodde i Moskva har tagits i beslag, ryska IP adresser och sociala konton kopplade till Navalnyj har blockerats.

Samtidigt som Kreml förnekar allt ansvar för förgiftningen har inga brottsutredningar satts igång i Ryssland:

– Varför har ingen utredning inletts, jag har inte fått tillbaka min kläder och inte fått mina egna sjukhusjournaler från sjukhuset i Omsk, frågar sig Navalnyj. Jag är rysk medborgare, som utsattes för ett brott i ryskt luftrum i Ryssland, varför utreds inte det, undrar Navalnyj själv.

För att förekomma konspirationsteorier om hur han kunnat ligga på tyskt sjukhus, om han inte har tillgång till sina pengar, har Navalnyj i detalj berättat vad allt kostat. Transporten 79 000 euro, bekostad av Boris Zimin, son till en av Rysslands rikaste, Dmitrij Zimin, som grundade landets första mobilföretag Vimpelkom. Zimin är en stor mecenat sedan många år, men hans fond har i Ryssland brännmärkts som utländsk agent.

Sjukhusräkningen på hittills 49 000 euro står exilryssen Jevgenij Tjitjvarkin för. Han blev också rik på telekom genom att bygga upp en mobiltelefonkedja Euroset. Han har tidigare stöttat Navalnyj från sin exil i London. Navalnyj tackar flera andra ryssar för både ekonomiskt och moraliskt stöd under de dryga två månader han varit i Berlin.