Armenien och Azerbajdzjan

Nya attacker i Nagorno-Karabach

0:17 min

Striderna i Nagorno-Karabach fortsätter. Ett bostadshus uppges ha förstörts i en robotattack mot staden Gjandzja under natten till lördag.

Åklagarmyndigheten i Azerbajdzjan uppger att 12 civilpersoner dödades och över 40 skadades i staden Gjandzja.

Anfallet utfördes under tidig natt, lokal tid, och följdes av både ett andra och ett tredje anfall mot dels en annan del av Gjandzja och dels den militärt strategiska staden Mingecevir.

Attackerna, som kom från Armenien, var ett svar på azerisk granatbeskjutning mot Stepanakert, huvudort i den av armenier styrda utbrytarregionen Nagorno-Karabach under fredagskvällen.

– Vi sov och barnen tittade på tv. Alla hus här omkring har förstörts, det ligger många människor under rasmassorna, några är döda, andra är skadade, säger Rubaba Zhafarova, vars hus förstördes, till AFP.

Förra lördagen dödades minst tio personer i granatattacker mot bostadskvarter i Gjandzja. Ett tillfälligt eldupphör trädde i kraft förra helgen och i veckan vädjade både Ryssland och Turkiet om att parterna ska hålla sig till detta.

Ryssland har tillsammans med USA och Frankrike i den så kallade Minskgruppen tagit en medlarroll i konflikten, men Moskva har samtidigt en försvarspakt med Armenien.

Turkiet å sin sida stödjer Azerbajdzjan och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sade i ett uttalande i onsdags att kontrollen över Nagorno-Karabach måste tillfalla Azerbajdzjan.

Totalt har närmare 600 människor dödats, varav före nattens attacker över 70 civila, sedan striderna bröt ut för drygt två veckor sedan.