Val

Socialisten Luis Arce ses som segrare i Bolivia

2:07 min

Flera vallokalsundersökningar i Bolivia ger socialisten Luis Arce segern i presidentvalet med drygt 50 procent av rösterna.

Trots att de officiella resultaten dröjer, har hans motståndare i den sittande interimsregeringen erkänt Arces seger. I ett första uttalande sa Luis Arce att bolivianerna nu har återerövrat demokratin och hoppet.

Luis Arce, som är ex-presidenten Evo Morales vapendragare, får mer än hälften av rösterna, enligt två stora vallokalsundersökningar.

Om siffrorna bekräftas efter den officiella rösträkningen, betyder det att Luis Arce, blir Bolivias nya president, efter ett turbulent år i den bolivianska politiken.
För exakt ett år sen tvingades Evo Morales, landets första president från ursprungsbefolkningarna, lämna makten och fly anklagad för maktmissbruk och valfusk.

Många ser Arces troliga seger som en upprättelse för Evo Morales och hans socialistparti MAS, efter förra årets kollaps. För de krafter som avsatte Morales förra året är det sannolika nederlaget i gårdagens val ett mycket hårt slag. Carlos Mesa, en mittenhögerpolitiker, får enligt vallokalsundersökningarna 30 procent av rösterna.

Medans högerradikale Fernando Camacho, som har sin bas i det agroindustriella östra Bolivia, får 14 procent. Camacho kommer att få skulden för socialisternas seger, eftersom han vägrade att kliva åt sidan som kandidat, vilket skulle ha gett den mer moderate Carlos Mesa en chans mot socialisterna.

De officiella resultaten dröjer till ikväll lokal tid, eller imorgon tisdag. Men segermarginalen i vallokalsundersökningarna är så stor, att den konservativa interimspresidenten Janine Añez har grattat Luis Arce till segern och bett honom att regera rättvist.

En gest som ger hopp om en fredlig fortsättning på den politiska processen i Bolivia, efter ett år av spänningar och oroligheter.