Brexit

Positivare tongångar från Storbritannien igen

1:29 min

Efter de hårda orden från framförallt brittiskt håll i slutet av förra veckan om förhandlingarna med EU om ett handelsavtal kommer det nu ikväll positivare tongångar från den brittiska regeringen igen efter en tweet från EU:s chefsförhandlare.

Mitt under den brittiske samordningsministern Michael Goves tal i parlamentet om förhandlingsläget idag så fick han reda på att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier hade twittrat att han nu är beredd att komma till London och intensifiera förhandlingarna på alla områden och också börja diskutera konkreta avtalstexter för EU:s räkning.

Budskapet välkomnades av Michael Gove.

Barniers tweet efter samtalet med sin brittiska motpart idag liknade den som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skickade ut redan i fredags, där även hon pratade om intensifierade förhandlingar.

Men den brittiske premiärministern Boris Johnson hade tidigare i hårda ordalag kritiserat EU:s slutsatser efter EU-toppmötet förra veckan och sa att britterna nu skulle förbereda sig på att inte blir något avtal med EU om inte EU fundamentalt ändrade sig.

Brittiska kritiker mot regeringens förhandlingstaktik menar att Johnsons hårda ord i förra veckan mest var ett riskfyllt taktiskt spel, men hur som helst, båda parter verkar nu eventuellt vilja återuppta förhandlingarna igen. Men det är fortfarande oklart läge.

Några stora stötestenar finns, för Storbritannien med sina fiskrika vatten är förändringar i fiskepolitiken, att britterna får bestämma vilka som fiskar i deras vatten och hur mycket, fundamentala för ett avtal.

För EU är det lika viktigt för att acceptera ett avtal att Storbritannien inte ska kunna få fördelar gentemot EU i framtiden genom att konkurrera med t ex lägre standarder på olika områden.