Ekonomi

Kina har testat ny digital valuta

1:43 min

Kina har i dagarna genomfört ett första storskaligt pilotförsök av det som i framtiden kan bli landets nya digital valuta. Sveriges Radios Kinakorrespondent Björn Djurberg var på plats i Shenzhen där valutan testades.

Butikschefen Yao visar i kassasystemet hur det går till när de tar emot betalningar av Kinas nya digitala valuta. Hennes butik är en av över 3 000 där Shenzhenbor under en vecka på försök kunnat handla med den "digitala renminbin", Kinas tilltänkta digitala valuta.

Yao tror att en övergång till ett helt kontantlöst samhälle kan gå smärtfritt. Särskilt eftersom de allra flesta kineser redan använder digitala betalningslösningar via apparna Wechat och Alipay.

– Det är ju knappt någon som använder kontanter längre, säger Yao.

Precis som många andra centralbanker runtom i världen, däribland den svenska, har Kinas centralbank länge haft planer på en digital valuta. Pilottestet i Shenzhen är det största hittills.

– Syftet är främst att upptäcka eventuella tekniska brister i den app som används, säger Bao Yu, expert på digitala valutor och som jobbat nära myndigheterna i Shenzhen.

Det finns ingen officiell tidsplan för när Kinas digitala valuta skulle kunna rullas ut på riktigt, även om OS 2022 nämnts som en viktig milstolpe. Men Bao Yu tror att ett framtida steg är att de som jobbar inom offentlig sektor i Kina kommer få sina löner utbetalade i den nya digitala valutan.

– Det skulle vara ett sätt att stävja korruption, säger Bao Yu.

En digital valuta är spårbar ner till varje spenderad krona.

– Ett kraftfullt verktyg för Kinas myndigheter, menar Bao Yu.