Coronapandemin

Distansjobb gav fler nyanlända möjlighet till praktik

1:37 min

Coronapandemin har gjort att praktikprogrammet Jobbsprånget, som hjälper högutbildade nyanlända, ser nya möjligheter tack vare digitaliseringen i samhället. Vanan vid jobb på distans kan bli en fördel.

Maureen Chan vände sig till Jobbsprånget, som ordnade praktik till henne på bemanningsföretaget Agile Search.

– Jag är glad, faktiskt jätteglad, att i alla fall få något man kan syssla med. Liksom en chans för mig att lära trots att jag är lite hur säger man... överkvalificerad, säger Maureen Chan.

Maureen hade sökt 60 praktikplatser innan Jobbsprånget hjälpte henne att få sin distanspraktik.

Verksamhetschefen på Jobbsprånget övertalade arbetsgivarna att praktikanterna borde kunna jobba hemifrån på samma sätt som hon och hennes kollegor gjorde. Det ledde till att över 300 fick praktik. Det är en ökning i jämförelse med i fjol. Digitaliseringen är något som hon tror kommer öppna upp för nya möjligheter i framtiden.

– Det som är häftigt nu är det som vi ser nu är att på grund av att flera arbetsgivare nu har medarbetare som kan jobba helt eller delvis på distans så kan man hitta kompetenser som finns i andra delar av landet. Så helt plötsligt ser vi en arbetsgivare nere i Elmhult som har en praktikant digitalt från Luleå. Då öppnas enorma möjligheter vad det gäller rekrytering och kompetenser, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetschef på Jobbsprånget.