PTS

PTS svartlistar Huawei och ZTE

1:54 min

Post- och telestyrelsen (PTS) bannlyser användning av utrustning från de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE i villkoren för den svenska 5G-auktionen. Det framgår av ett pressmeddelande från PTS.

– Det handlar framför allt om att kunna bygga 5G på ett säkert sätt och då är bedömningen att det kan man inte göra det med utrustning från Huawei eller ZTE, säger Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på Post- och Telestyrelsen (PTS), till Ekot.

När 5G-nätet är fullt utbyggt väntas det få en stor betydelse för samhället, till exempel för ny teknik så som självkörande fordon och en snabbare uppkoppling mot nätet. Det kommer också att användas till många samhällskritiska funktioner och är därför en mycket viktig infrastruktur.

Det har gjort att säkerhetsfrågan har debatterats mycket, både i Sverige och i många andra länder.

Nu har PTS beslutat att förbjuda användningen av utrustning från de kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE i det som kallas de centrala funktionerna, när 5G-nätet ska byggas ut.

Bedömningen, från myndigheten, är att deras koppling till Kina riskerar att skada Sveriges säkerhet.

– Det har varit nödvändigt att ställa de kraven för att man inte ska riskerar att skada Sveriges säkerhet, säger hon till Ekot.

Villkoren har utformats för att skydda Sveriges säkerhet, i enlighet med den nya lagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari 2020.

– Det är en del i den här processen som vi haft med säkerhetsmyndigheterna Säkerhetspolisen och Försvarsmakten där det har varit nödvändigt att ställa de här kraven för att man inte ska riskera att skada Sveriges säkerhet, säger Anna Beckius chef för enheten för spektrumanalys.

Beslutet har fattats inför auktioner om 5G-frekvenser, som ska äga rum om några veckor, och det ska bland annat skydda Sverige från spionage. PTS har gjort en säkerhetsprövning ihop med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.

I ett pressmeddelande säger Säpochefen Klas Friberg att "den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling. Det här måste vi förhålla oss till när framtidens 5G-nät byggs. Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet"

Samtidigt har PTS har godkänt Hi3G Access, Tre, Net4Mobility, Tele2 och Telenor, Telia Sverige och Teracom som budgivare i auktioner i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden, som väntas vara centrala för 5G-utvecklingen i Sverige.

Auktionerna inleds den 10 november. Sammantaget beräknas auktionerna pågå i cirka 10 arbetsdagar, men kan komma att ta längre tid.