Coronaläget

Nu införs skärpta råd i Region Uppsala

1:38 min

Efter en ökad smittspridning i Uppsala kommer nu Folkhälsomyndigheten med för första gången med skärpta allmänna råd för en enskild region. Vi hör statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Undvik stora privata fester. Försök jobba hemifrån så mycket som möjligt. Överhuvudtaget försök dra ned på det sociala umgänget med andra personer än de du bor med, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Människor i länet uppmanas också att undvika att resa med kollektivtrafiken. Anledningen till att de skärpta allmänna råden riktas mot Uppsala är en ökad smittspridning och fler inlagda covid-patienter inom intensivvården.

– Det är dags att göra en insats i Uppsala. Då har vi landat i att det här är den rimliga insatsen att börja med, säger Anders Tegnell.

Ni skriver att man i möjligaste mån bör umgås med människor man bor med. Vad betyder det här för släkt och vänner man inte bor med? Ska man undvika att träffa dem?

– Boende i Uppsala bör hålla igen på det de närmaste två veckorna. Nu har men en rätt stor smittspridning och har fått in fler och fler i sjukvården. Så höj ribban och ha ännu färre sociala kontakter.

Kan det bli aktuellt med skärpta råd på andra platser i Sverige?

– Vi får se. Det här är snabba puckar och det ändrar sig hela tiden. Skåne har en snabb ökning de senaste dagarna och vi kommer säkert ha en dialog med dem. Och det finns fler regioner där det börjar röra på sig lite grann. Så det kan säkert bli fler ganska snart, säger Anders Tegnell.

De skärpta allmänna råden gäller till den 3 november.