Även planerad vård

Tandvården tar emot patienter igen – försöker komma ikapp

2:06 min

Folktandvården kämpar med att komma ikapp efter kraftigt minskat antal besök i tandvården i och med pandemin. Det visar en enkät som Ekot gjort. Men vilka konsekvenser den uteblivna vården kommer få på tandhälsan är fortfarande oklart.

Gunilla Swanholm, chef för folktandvården Uppsala, är orolig för patienter på äldreboenden, där den uppsökande verksamheten precis återupptagits.

– Många av de här patienterna är sådana som man kanske träffar var tredje månad, och nu finns det patienter som man kanske inte har sett på sju, åtta månader. Där har vi varit oroliga för effekterna av det hela, säger hon.

Från mitten av mars till mitten av oktober var antalet besök i tandvården för personer över 24 år knappt 1,4 miljoner färre än motsvarande period förra året, visar siffror från Försäkringskassan.

Ekot har nu frågat folktandvården i alla regioner om de återupptagit den planerade tandvården, och av de 17 som svarat uppger så gott som alla att de gjort det. Men i till exempel Halland och Sörmland pågår arbetet med att börja ta emot riskgruppspatienter för planerad vård igen.

Folktandvården Skåne bedriver sedan mitten av augusti planerad tandvård som vanligt igen, men under våren låg verksamheten bara på mellan fem och tio procent av det normala.

– Under våren, när vi gjorde den stora omställningen som berodde på att det inte fanns smittskyddsmaterial i Region Skåne, så tog vi endast emot dem som hade absolut akuta besvär: infektion med feber som följd, ihållande värk och om man råkat ut för en olycka, säger Marika Qvist, vd Folktandvården Skåne.

En som fick sin tid uppskjuten är Göran Ledrén, som precis varit hos tandhygienisten i Helsingborg.

– Jag skulle egentligen ha varit här i somras, men fick tid först nu. Men det har inte varit några bekymmer, jag har klarat mig, säger han.

De flesta regioner anser att det är för tidigt att svara på vilken effekt den uppskjutna tandvården kommer få på tandhälsan. Förutom för de äldre patienterna oroar sig Gunilla Swanholm, chef för folktandvården Uppsala, för vilken betydelse hemarbete och gymnasieskolans distansundervisning i våras kan få.

– Vi vet inte riktigt än vad det har inneburit. Närheten till kylskåpet kan göra att man förändrat kostvanor och så vidare, säger hon.