Hemsjukvård

En person dog när trygghetslarmen krånglade

2:16 min
  • Det har varit allvarliga störningar i de larm som många gamla och demenssjuka som bor hemma har på sig för att kunna be om hjälp från kommunens hemtjänst.
  • Förra veckan krånglade larmen i 47 kommuner, enligt P4 Örebro.
  • "Det känns jobbigt, man är orolig över att det ska hända något", säger Willy som har trygghetslarm.

Det har varit allvarliga störningar i de larm som många gamla och demenssjuka har på sig för att kunna be om hjälp från kommunens hemtjänst. Minst en person dog när larmen inte kom fram.

En av de som har trygghetslarm är Willy i Askersund utanför Örebro.
Han tycker att krånglet känns otryggt:
– Jag tycker att det känns jobbigt liksom, man är bara orolig över att det ska hända nåt, säger Willy.

Trygghetslarmen ska man trycka på om man snabbt vill få hjälp av kommunernas hemtjänst. Men i minst 47 kommuner runt om i landet var det problem med de här trygghetslarmen förra veckan, det visar en undersökning som P4 Örebro har gjort.

Hann dö innan hjälpen kom

I Luleå i Norrbotten tryckte en person på sitt larm åtta gånger utan att få hjälp. Och när hemtjänstpersonalen till slut kom dit hade det gått fem timmar efter första larmet och då var personen som hade larmat död.

I Jönköping i Småland larmade en person som hade skadat sig i foten.
Hemtjänsten fick larmet först efter fem timmar och då var ingen hemma, för den skadade personen hade tagit sig till sjukhus själv.

Tre timmar innan larmet gick fram

I en annan kommun ramlade en 101-åring och slog sig mitt i natten. Trots att 101-åringen larmade var 10:e minut så tog det tre timmar innan larmet gick fram till personalen.

Ska ha berott på uppdatering

Larmföretaget säger att problemen berodde på en uppdatering av deras system, men att problemen med larmen nu ska vara lösta.

Flera kommuner säger nu att de funderar på att byta larmföretag. Bland annat Ljusnarsbergs kommun i Västmanland, där Camilla Andersson Larsson är en av cheferna för hemtjänsten:

– Det här är så omfattande att det skadar vårt förtroende för leverantören. Vi kommer att ha diskussioner om vi ska byta leverantör, säger Camilla Andersson Larsson till P4 Örebro

Flera kommuner har också anmält problemen till både myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg och till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.