Media

Mediemätaren: Lag och ordning tillbaka i topp

2:02 min

Lag och ordning och migration är det som medierna rapporterar om mest, det visar Mediemätaren som Kantar-Sifo gör för Ekot.
Samtidigt minskar intresset för sjukvårdsfrågor.

– Vi hade en extremt omfattande debatt om gängkriminaliteten i vintras och när pandemin började lägga sig och det gick att börja prata om andra saker så kom den debatten tillbaka, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Under corona-våren förändrades den politiska spelplanen och frågor som sjukvård och ekonomi hamnade i fokus i medierna.
Men under sensommaren och hösten har debatten börjat återgå till hur den såg ut före pandemin med stort fokus på lag och ordning och på migration.

– Det beror delvis på en del tragiska våldsdåd som har hänt, men det beror också på att en del oppositionspartier driver det som en fråga att komma åt regeringen. De vet att det inte är regeringens hemmaplan. Det sista är att i många sociala medier så kopplar man ihop gängkriminaliteten med invandring, och det gör att det blir ännu mera sprängkraft i frågan, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Höstbudgeten som lades fram i september har också gjort avtryck i mätningen där det märks ett ökat intresse för ekonomi och skatter.

Också intresset för miljö och energi har ökat och en anledning till detta är till exempel miljöpartiets Isabella Lövins avgångsbesked, miljösatsningar i budgeten och att Preems stoppade utbyggnad i Lysekil har skapat debatt.

Men i topp ligger alltså intresset för lag och ordning och migration. Ett intresse som är särskilt stort på sociala medier. Det toppar även rapporteringen i tidningar, radio och tv, och olika poddar.

– De som gynnas är framförallt Moderaterna och Sverigedemokraterna, det är de som har störst trovärdighet i väljarnas ögon när det gäller lag och ordning, det vet vi av andra mätningar. Kristdemokraterna driver den också hårt, och även Liberalerna, men de gynnas nog inte på samma sätt, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.