USA

USA stämmer Google för brott konkurrensregler

1:49 min

USA:s justitiedepartement har lämnat in en stämningsansökan mot Google för brott mot konkurrensregler, rapporterar amerikanska medier. Justitiedepartementet anser att Google agerat konkurrenshämmande för att behålla sitt monopol på marknaden för söktjänstmotorer och annonseringen där.

”Det största konkurrensmålet på en generation, på decennier, ett fall som kan få långtgående konsekvenser för de stora techföretagen”, så beskrivs nyheten i flera amerikanska medier att USA:s justitiedepartement nu stämmer nätjätten Google för att olagligt ha skyddat sitt monopol på marknaden för sökmotorer och sökannonsering.

Enligt stämningen dominerar företaget med runt 80 procent av marknaden, en andel de försvarat bland annat genom olika avtal med mobiltillverkare som Apple som får betalt för att använda företagets sökmotor i sina smarta telefoner. Justitiedepartementet menar att bland annat de här avtalen gjort det nästintill omöjligt för konkurrenter att hävda sig.

Google säger i ett uttalande att stämningen har "stora brister" och att amerikanska konsumenter visst har möjlighet att välja bland andra tjänster.

Stämningen kommer efter ett års utredning och allt hårdare tongångar från politiker på båda sidor här i USA mot techjättar som Google, Amazon och Facebook. I somras förhördes vd:arna för flera av företagen i kongressen och anklagades för att hämma konkurrensen men också för att bidra till spridning av desinformation och för att censurera vissa åsikter.