Protest mot polisvåld

Demonstranter skjutna i Nigeria

2:06 min

Säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl flera demonstranter som protesterar mot polisvåld i Lagos och som trotsat ett utegångsförbud som införts, enligt Amnesty International.

Proteströrelsen som främst drivits av unga engagerade nigerianer, har blivit allt mer våldsam de senaste dagarna. Flera polisstationer har angripits, varav den här i Orile i delstaten Lagos som sattes i brand.

Amnesty International uppger också att flera demonstranter sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor när tusentals samlats mot utegångsförbudet.

Protesterna, som inte haft någon egentlig ledare – och som styrts via sociala medier, har fram till nyligen varit fredlig. Men nu har den ändrat karaktär. Och frågan är vem som ligger bakom det. De unga säger att det är inhyrda busar som angripit polisstationer just med syfte att få myndigheterna att ingripa.

De får delvis medhåll av guvernören i delstaten Lagos, Babajide Sanwo-Olu, som säger att det hela har urartat och att "kriminella kapat protesterna för att skapa kaos". Tills vidare införs därför utegångsförbud i landets största stad Lagos och endast helt nödvändiga transporter tillåts.

Protesterna började efter att ett videoklipp, som visar en polisstyrka mörda en man, snabbt spreds på sociala medier. Protesterna växte snabbt och för första gången sedan musikern Fela Kutis dagar på 80-talet, har en rad nigerianska kändisar engagerat sig politiskt, bland annat artisten Davido.

Regeringen vek sig snabbt och upplöste den ökända polisenheten SARS; Special Anti-Robbery Squad, som anklagas för att ligga bakom övergrepp och mord på vanliga medborgare.

Men protesterna fortsatte med krav på en total reformering av landets polisstyrkor, som ses som både korrupta och brutala av vanligt folk.