Teknik

Hemligheten bakom skalbaggens superskal avslöjad

1:44 min

Ingenjörer och materialforskare kan lära en hel del av en viss skalbagge, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.

I studien har forskarna studerat skalet på en skalbagge som ingår i familjen barkbaggar och som främst finns i Nordamerika. Den heter Phloeodes diabolicus och kan inte flyga, utan har som skydd utvecklat ett skal så hårt att insekten till och med klarar av att bli överkörd av en bil.

Forskarna har i studien lyckats förstå vad det är i skalets struktur som gör det här möjligt, och sedan kunnat efterlikna det.

Daniel Söderberg, materialforskare vid KTH i Stockholm, tycker resultaten är spännande.

– Det som är nytt här är att man använt flera olika vetenskapliga metoder för att faktiskt kunna koppla exakt hur materialet, det vill säga skalet, är uppbyggt. Och sedan tagit den kunskapen för att visa hur det här kan användas på något vi har tillverkat istället, säger han.

Det nya kunskapen kan hjälpa oss att utveckla nya sätt att sätta ihop komponenter, fortsätter han.

– Det kan vara flygplansmotorer, bilar eller något annat där du vill sätta ihop två saker och där du vill att ihopsättningspunkten ska vara så stark som möjligt. Nästa steg är ju att man i ingenjörsarbete använder det här som design.

Referens: Rivera J et al. Toughening mechanisms of the elytra of the
diabolical ironclad beetle. Nature 2020. DOI: 10.1038/s41586-020-2813-8.