Arbetsmarknad

C hoppas att LO ändrar sig om las-överenskommelsen

1:13 min

Centerpartiet hoppas att LO ska ändra sig och ansluta sig till las-överenskommelsen som både Svenskt Näringsliv och PTK sagt ja till.

– LO har ju parkerat sig utanför, men jag hoppas att det finns en kraft inom LO som också vill komma tillbaka och sluta upp bakom det huvudavtal som de faktiskt har varit med och tagit fram, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf, som ser det som en möjlig lösning på de knutar som nu finns i frågan.

Vilka regler som ska gälla på svensk arbetsmarknad är den stora stridsfrågan i svensk politik just nu. Enligt Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska lagstiftning om las bygga på den utredning som nu är ute på remiss. Det om inte parterna själva, alltså LO, Svenskt Näringsliv och PTK, lyckas komma överens, vilket hittills misslyckats.

Annie Lööf hoppas dock fortfarande att partslösningen ska bli en utväg i tvistefrågan.

– Jag vet knappt ut eller in i den här frågan, för det har varit så väldigt många turer, men jag tror ändå att LO vet att antingen genomförs utredningens förslag eller så har parterna en stor frihet att komma överens om någonting som de upplever är mycket bättre, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har de senaste dagarna träffat Svenskt Näringsliv och PTK för att samtala om hur parterna nu bedömer läget. Under onsdagseftermiddagen ska hon också träffa LO.

Vad som kommer ur de samtalen är oklart. Men Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, som hotar att fälla regeringen både om den gör las-utredningen till lag och om den går vidare med en överenskommelse som enbart Svenskt Näringsliv och PTK står bakom, hoppas att det ska leda till att regeringen nu tar ett steg tillbaka.

– Det räcker att regeringen säger att nu stoppar vi arbetet med lagförslaget, nu hotar vi inte löntagarna och ställer oss på arbetsgivarnas sida utan nu låter vi löntagarna förhandla i lugn och ro, då är det löst.