Sjukpenning

Region Skånes krav: Dra tillbaka beslut om läkarintyg

1:34 min

Den politiska ledningen i Region Skåne protesterar mot Försäkringskassans beslut om att återinföra kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning eller för ersättning för vård av sjukt barn.

I ett öppet brev till myndigheten vädjar regionen om att beslutet omprövas.

– Det tycker jag är ett väldigt märkligt beslut. När vi har en kraftigt ökad smittspridning i samhället, så ska vi införa något som kraftigt ökar administrationen i vården, men som också ökar risken med till exempel covid-patienter som måste ta sig till vården för att få ett läkarintyg, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

I går meddelade Försäkringskassan att kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning eller för ersättning vid vård av barn återinförs från den första november. Det avskaffades tillfälligt i mars, för att avlasta den hårt belastade vården. Försäkringskassans rättschef, Michael Erliksson, motiverade beslutet att återinföra kravet i Ekot igår.

– Vi har bedömt att vården nu har kapacitet att klara av att återgå till normal hantering att utfärda läkarintyg som vi behöver i vår hantering av sjukpenningärenden och tillfällig föräldrapenning, sa han.

Men Gilbert Tribo håller inte med.

– Det anser jag vara helt fel prioritering. Vi måste i stället använda sjukvårdens resurser till att bekämpa covid-19 men också att beta av de vårdköer som vi har byggt upp, säger han.

Brevet från hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne har skrivits i bred politisk enighet och även skickats till bland annat ansvariga ministrar. Enligt Försäkringskassans presstjänst har myndigheten ännu inte sett brevet.

I Skåne, liksom i många andra delar av landet, stiger nu smittan, och förra veckan var antalet smittade det högsta någonsin i regionen. Risken att belastningen snabbt ökar i vården igen är stor, enligt Gilbert Tribo, som hoppas Försäkringskassan tänker om.

– Jag tycker att det är helt orimligt att mitt i pandemin fatta ett sådant beslut, när vi i stället måste kraftsamla för att bekämpa covid-19, säger han.