Minst 70 föremål skadade

Stor skadegörelse på museer i Berlin

1:31 min

Ovärderliga föremål på flera av Berlins mest ansedda och betydelsefulla museer utsattes för någon vecka sedan för allvarlig skadegörelse, det avslöjar tyska medier idag.

Minst 70 antika föremål skadades i vad som beskrivs som ett av de mest omfattande angreppen på konstverk i Tyskland sedan andra världskrigets slut.

Egyptiska sarkofager och grekiska gudabilder finns bland de antika föremålen som den 3 oktober besprutades med en oljig vätska av en eller flera okända gärningsmän, så beskriver tidningen Zeit och den tyska radion händelsen. Fläckarna syns tydligt på objekten. Flera museer på musei-ön i centrala Berlin är berörda, bland dem det världsberömda Pergamonmuseet.

Varken stiftelsen som är ansvarig för museerna eller polisen hade gått ut med skadegörelsen innan den avslöjades i medierna, och först igår vände man sig till besökare som varit på museerna den aktuella dagen, för att be om hjälp med iakttagelser.

För än så länge finns inget spår efter gärningsmännen eller någon ledtråd kring motivet, men här i Tyskland spekuleras det om huruvida radikala coronaförnekare kan ligga bakom angreppet. En av de mest kända konspirationsförespråkarna här, en före detta kändiskock, har tidigare pekat ut just Pergamonmuseet som ursprung till "all världens ondska".