Många tandläkare har börjat med vanlig tandvård igen

2:51 min

Många människor har inte gått till tandläkaren på länge, på grund av coronapandemin. Nu har de flesta regioner börjat med vanlig tandvård igen.

Det tandläkare som är privata företag, och det finns Folktandvården. Folktandvården drivs av regionerna i Sverige. Under coronapandemin har personer gått till tandläkaren mycket mindre än vanligt. I flera regioner har tandläkarna bara tagit emot patienter som har akuta problem med tänderna.

Från mitten av mars till mitten av oktober var det 1,4 miljoner färre besök hos tandläkaren än förra året. Det visar siffror från myndigheten Försäkringskassan. De har räknat personer som är över 24 år.

Nu har de flesta tandläkare i Folktandvården börjat med vanlig tandvård igen. Man kan gå till tandläkaren för att få hjälp med vanliga problem. Inte bara akuta, allvarliga problem.

Många människor har alltså inte gått till tandläkaren på länge. Gunilla Swanholm är chef för Folktandvården i Uppsala. Hon är särskilt orolig för patienter på äldreboenden, som inte fått tandvård på länge. Det säger hon till Ekot.

– Många av de här patienterna är sådana som man kanske träffar var tredje månad, och nu finns det patienter som man kanske inte har sett på sju, åtta månader. Där har vi varit oroliga för effekterna av det hela, säger Gunilla Swanholm.

Experterna vet ännu inte hur mycket coronapandemin kommer påverka tandhälsan i Sverige. Det är svårt att säga. Gunilla Swanholm säger att många kanske har ändrat sina matvanor, när de är hemma mer. De kanske äter mer godis och annat som är sämre för tänderna.

– Vi vet inte riktigt än vad det har inneburit. Närheten till kylskåpet kan göra att man förändrat kostvanor och så vidare, säger Gunilla Swanholm.