Rösträtt

Landspartiet svenska samers åsikter om röstlängden

Reglerna för Sametingets röstlängd bör förändras så att språkkriteriet sträcker sig ytterligare en generation tillbaka i tiden.

Mycket bra förslag
X Bra förslag
Mindre bra förslag
Dåligt förslag
Vet ej

Kommentar:
Vi är försiktigt positiva och håller dörren öppen för det. Sedan är det frågan om det är läge för det nu. Ett sådant beslut bör harmonieras med de andra Sametingen och Nordisk Samekonvention.

Det är en fråga som borde diskuteras mer, särskilt när vi vet att många förlorat sitt språk och ser att det inte varit lätt att ta tillbaka språket. Nu har det gått en generation sedan Sametinget började och det blir svårare med tiden för samer att upptas i sameröstlängden om man förlorat språket längre tillbaka.

Sametingets röstlängd bör uppdateras genom att alla som ingår i röstlängden förtydligar de objektiva kriterierna för upptagande i röstlängden genom att ange föräldrars, far- och/eller morföräldrars namn, hemort, persondata och språk i hemmet.

Mycket bra förslag
Bra förslag
Mindre bra förslag
X Dåligt förslag
Vet ej

Kommentar:
Detta skulle kunna slå på de som redan idag känner sig ifrågasatta av delar av det samiska samhället. Vi anser det viktigt att arbeta framåt.

Rätten att överklaga Sametingets röstlängd bör förändras så att det endast är möjligt att överklaga beslut som rör en själv. Det ska inte vara möjligt att överklaga beslut kopplade till röstlängden som berör någon annan.

X Mycket bra förslag
Bra förslag
Mindre bra förslag
Dåligt förslag
Vet ej

Kommentar:
Ja, man bör enbart kunna överklaga beslut som rör en själv. Att överklaga beslut om andra personer i röstlängden riskerar att användas som ett medel att trakassera personer, som kan ha med andra personliga förhållanden att göra.

Sametingets röstlängd bör inte vara öppen och offentlig för allmänheten.

X Mycket bra förslag
Bra förslag
Mindre bra förslag
Dåligt förslag
Vet ej

Kommentar:
Det finns risker med att lägga ut röstlängden och personlig information. Det handlar även om integritet. Att röstlängden läggs ut öppet och offentligt kan motverka att samer anmäler sig till röstlängden, t.ex. för att inte riskera bli utsatt för rasistiskt motiverade påhopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio