Om F som i sämst

F som i sämst är en serie i sex delar som bygger på en bok av Cilla Jackert. Boken vann Barnradions bokpris 2019.

I centrum står Jonna som är sämst på allt. Så dålig att hon kanske till och med måste gå om sexan. Vad som är ännu värre är att hennes storasyster, Miriam, är bäst på allt.

F som i sämst handlar om prestationskrav och betygshets i skolan. Om hur det kan vara att sitta i ett klassrum när ens hjärna funkar på ett helt annat sätt än klasskompisarnas.

"Det viktigaste jag skrivit"

Cilla Jackerthar skrivit manus till en rad älskade tv-serier och filmer, så som Spung, Lite som du, Molander och Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg, men det här är första gången som en av hennes böcker dramatiseras för Barnradion.

 – Jag är extremt glad för att F som i sämst har blivit radioserie eftersom jag tycker att boken är det viktigaste jag skrivit. Vi lever i ett bekräftelse- och prestationssamhälle och det gäller även barnen. Vi jagar betyg i skolan och likes på Instagram, säger Cilla Jackert.

"Okej att inte vara lyckad"

– Jag ville berätta om ett barn som det inte går att skryta om i sociala medier. Ett barn som inte är det minsta bra i skolan. Som inte är en bra kompis eller duktig på en idrott eller sång eller måleri eller något annat. För jag tycker att det ska vara okej att inte vara lyckad.

För regin svarar Mia Höglund Melin från Stadsteatern i Göteborg och radiodramatiseringen är gjord av Daniel Karlsson.  I rollen som Jonna hör vi Ariella Steen Spadaro som även är aktuell i Ruben Östlunds film Triangle of Sadness, där hon spelar Woody Harrelsons dotter.  Som Jonnas perfekta storasyster Miriam hör vi Annie Sarafian och deras föräldrar spelas av Eric Ericsson och Viktoria Folkesson.

Fiktiv Håkan dyker upp

I Jonna och Miriams skola har komikerna och radioprofilerna Peter Apelgren och Marcus Berggren fått roller som lärare medan Anna Bjelkerud gestaltar rektorn. Handlingen i radioserien utspelar sig i Göteborg, och självklart dyker en fiktiv Håkan Hellström upp i serien. Han spelas av ingen mindre än komikern Albin Olsson som ligger bakom den uppmärksammade podden ”Jag vill vara Håkan”.

I rollerna

Jonna: Ariella Steen Spadaro
Miriam: Annie Sarafian
Mamma: Viktoria Folkesson
Pappa: Eric Ericsson
Moster Debbie: Jacqueline Ignacio
Bönan: Marcus Berggren
Klingman: Peter Apelgren
Nya Klara: Felicia Byh
Schampogänget: Ebba Josteus och Hanna Carling
Josh: Oliver Petric
Vincent: Alireza Mousavi
Rektor & Socialarbetare: Anna Bjelkerud
Polis, Städare mm: Fadil Aliu
Polis, Funktionär mm: Jesper Söderblom
Polis: Maria Renberg
Håkan Hellström: Albin Ohlsson
Övriga röster: Mia Höglund Melin, Henrik Henriksson, Christoffer Berg och Håkan Westesson samt eleverna på Röselidsskolan i Lerum.

Produktion

Regi: Mia Höglund Melin
Dramaturg: Frida Derwinger
Musik: Christoffer Berg
Ljuddesigner: Henrik Henriksson
Casting: Cecilia Torquato de Oliveira
Producent: Håkan Westesson

Tack till Röselidsskolan i Lerum för röster, miljöer och provlyssningar.