Protesterna

Världen fördömer våldet i Nigeria

1:31 min

Våldet och dödskjutningarna i Nigeria efter protester mot polisvåld, väcker allt starkare reaktioner inne i landet och i omvärlden. Drygt 50 personer har dödats sedan protesterna började i oktober.

Protesterna som länge var fredliga, festliga och fartfyllda har nu fått en bitter eftersmak. Flera vittnen talar om en händelse i tisdags som sticker ut särskilt, utöver alla vägspärrar och nerbrända polisstationer. Vid vägtullen Lekki i landets största stad Lagos hölls då en fredlig manifestation i trots mot utegångsförbudet. Plötsligt släcktes all gatubelysning och flera rapporterar att soldater plötsligt sköt rakt in i folksamlingen.

Minst tolv människor ska ha dödats, antalet skadade uppgår till minst trettio, troligen fler. Folk såg också hur soldaterna förde bort döda kroppar. En mobilfilm från en annan del av Lagos visar en man som blir sparkad av polis när han ligger på marken för att därefter skjutas i ryggen och släpas bort.

Våldet har lett till fördömanden från Afrikanska unionen, FN:s människorättskommissionär Michele Bachelet och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas. En rad amerikanska artister och nigerianska fotbollsproffs i Europa har också ställt sig bakom protesterna och fördömt våldet.

De brutala scenerna vid Lekki påminner om vad det här handlar om – en folklig protest mot återkommande polisvåld. Det var just en mobilfilm som visade den ökända polisstyrkan SARS döda en man som utlöste protesterna i början av oktober. En styrka som därefter upplösts. Samtidigt visar de senaste dagarnas brutala dödande hur djupt reflexerna sitter i landets polis och militär, att slå hårt och urskillningslöst mot vanliga medborgare.

President Muhammadu Buhari har manat till lugn och säger att offren för polisvåldet kommer att kompenseras och att reformarbetet av polisen pågår.