EU-Parlamentet

Oppositionen i Belarus får EU:s tyngsta utmärkelse

1:57 min

Oppositionen i Belarus får årets Sacharovpris. EU:s tyngsta utmärkelse går till de kvinnor och män i oppositionen som har visat mod och stått upp för yttrandefriheten, vilket är vad Sacharovpriset handlar om, sa EU-parlamentets talman David Sassoli när utmärkelsen offentliggjorde.

– Det är dags för president Lukasjenko att lyssna på oppositionen, att lyssna på folket, manade Sassoli, medan han läste upp namnen på flera av de som Sacharovpriset riktas till. Däribland presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja och koordinationsrådet i Belarus.

De var på förhand storfavoriter att få årets pris och tillhörande prissumma på 50 000 euro. En som välkomnar utmärkelsen är den svenska liberalen Karin Karlsbro, som är vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus.

Det är en viktig markering från EU-parlamentet som hon hoppas ska ge oppositionen styrka.

De ger sig ut söndag efter söndag med vetskap om att många grips, fängslas, torteras och att få det här erkännandet tror jag är något som får dem att känna styrka från omvärlden. Samtidigt är det viktigt att EU:s stöd inte stannar vid fina utmärkelser, säger Karin Karlsbro.

Hon tycker att det tog pinsamt lång tid att införa sanktioner mot de ansvariga för våldet i landet och EU, och särskilt då medlemsländerna, behöver göra betydligt mer. Sanktionslistan som nu finns borde breddas och även inkludera president Lukasjenko och EU borde se över samarbetet med Belarus inom det östliga partnerskapet.

– Det här priset ser jag också som en uppmaning till EU:s medlemsländer att visa samma mod och beslutsamhet att stötta de som för sin demokratikamp ute på gator och torg med risk för sina liv, säger hon.