Genredigering

Stor ökning av genredigerade grödor i USA

0:52 min

Växter och grödor som är utvecklade med genredigeringsteknik ökar på den amerikanska marknaden. Jordbruksdepartementet i USA jämställer den här metoden med traditionell växtförädling och det kontrolleras därför inte på samma sätt som genmodifiering.

I USA ökar mängden genredigerade grödor. Växter och jordbruksgrödor i USA som är utvecklade med genredigeringsteknik, till exempel nobelprisbelönade CRISPR, behöver inte genomgå samma rigorösa kontroller och tester som traditionella GMO-grödor, enligt USA jordbruksdepartement.

Till skillnad från traditionella, transgena GMO-grödor kan de genredigerade grödorna vara genförändrade utan dna från en annan art, och genredigering jämställs därför i USA med traditionell växtförädling.

Hittills i år är det 70 genredigerade grödor som det amerikanska jordbruksverket givit grönt ljus. Förra året var det bara sju, skriver Chemical and Engineering News som ges ut av American Chemical Society.

Regelverket i EU är strängare och jämställer genredigering med GMO och det finns idag inga genredigerade grödor på den europeiska marknaden.